Na crnom tržištu duvana zarada veća nego u narko biznisu

Evo kako krimi lanac funckioniše

FOTO: MUP SRBIJE
169

Šverc i ilegalna prodaja duvana postali su unosniji biznis od droge: po kilogramu se ostvaruje dupla zarada, a kazne za nelegalnu trgovinu i nedozvoljenu proizvodnju uglavnom su uslovne i novčane.

U međuvremenu, policija je juče saopštila da su pripadnici MUP u Aranđelovcu uhapsili su D. B. (48) i M. I. (41) zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo nedozvoljen promet akciznih proizvoda, odnosno duvana.

Kako je saopštila kragujevačka policija, u akciji je zaplenjeno oko 302 kilograma rezanog duvana. Takođe je pretresom stanova i automobila osumnjičenih, pored rezanog duvana, pronađeno i zaplenjeno 47 mašinica za savijanje cigareta, kao i 111 pakovanja filtera. To jasno pokazuje da su šverceri nameravali ne samo da diluju sirovu biljku, već i da pakuju i prodaju gotov proizvod. Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Osnovnom javnom tužilaštvu u Aranđelovcu, dodaje se u saopštenju.

Koliko je u ove dve zaplene u pitanju profitabilan posao, pokazuju i brojke: u prvoj akciji u Šapcu vrednost zaplene je oko 3,7 miliona dinara, a u kragujevačkoj – oko 543.000 dinara.

Prvi u tom lancu su poljoprivrednici koji uzgajaju duvan. Oni sklapaju ugovor sa duvanskim firmama koje im obezbeđuju seme, uz obavezu proizvođača da im isporuči osušenu količinu duvana s ugovorenih parcela. Međutim, mnogi od njih, nadajući se da ih niko neće proveravati, svoje parcele prošire mimo kooperativnog ugovora.

Tada nastupa policija, koja ima pravo da snima parcele kako bi utvrdila da li je prekršen zakon. U takvim slučajevima podnose se prekršajne prijave. Sve je više onih koji gaje duvan na crno, bez prijavljivanja površina i sklapanja ugovora, koji kasnije završava u ilegalnoj prodaji. Kada uopšte ne postoji ugovor, onda se traži krivična odgovornost. Oni ovaj duvan kasnije seku u podrumima i prodaju, ili prodaju u listu preprodavcima po nešto većoj ceni.

Podrumi su mesta gde se uglavnom duvan u listu seče i reže, da bi kasnije išao na dalju prodaju.

To su pravi mali mini-pogoni za preradu, koji sadrže noževe, sečke i mašine za sitnjenje duvana, vage za merenje i razne aparature kojima se dobija boja nalik dukatu, što povećava cenu. Na seoskom području, to su pomoćne prostorije, šupe i ostave.

Da je ovo unosan posao od kog može i više od duplo da se zaradi, potvrđuju cene na tržištu, jer otkupljivači prvu klasu u listu plaćaju od četiri do pet evra, dok se preko oglasa rezani duvan prodaje po deset evra za kilogram.

Oglasi su puni švercera koji duvan šalju po celoj Srbiji. “Rezani duvan, odličnog kvaliteta i ukusa bez prašine i korenja”, kako većina navodi u oglasima, šalju kurirskom službom gde god postoji narudžbina.

– U pitanju je duvan ‘virdžinija’, prijatnog ukusa bez paranja niz grlo i drugih neprijatnosti, fino izrezan, belog pepela, povezan kao vuna. Ima jaki, srednje jačine i blagi. Šaljem kurirskom službom, ali količina ne sme biti manja od pet kilograma kada naručujete – kaže jedna od gospođa koja je oglasila prodaju duvana.

Nosioci ovog biznisa – prodaje duvana preko oglasa – uglavnom su dame. Bez obzira na pol trgovaca, ova dobro razrađena šema pod budnim je okom policije.

Jedna dama nedavno je pala kada je šabačko Odeljenje za privredni kriminal ustanovilo da je za dva meseca preko paketa koje je slala po celoj Srbiji zaradila 800.000 dinara, saznajemo iz izvora bliskih istrazi.

Na pijacama se prodaje rezani duvan i cigarete.

To su manje količine, ali kako objašnjavaju u šabačkom tužilaštvu, često se događa da trgovci robu ostave na tezgama kada naiđe policija, svesni da će im nelegalni duvan i cigarete biti oduzeti, a oni pobegnu sa lica mesta.

Čak 16 tona duvana šabačka policija i tužilaštvo otkrili su i oduzeli samo u prošloj godini.

– Oduzeto je 10.958 kilograma rezanog duvana, 6.243 kilograma duvana u listu i 899 boksova cigareta. Policijska uprava u Šapcu u toku 2018. podnela je 104 krivične prijave protiv lica koja su se bavila nedozvoljenom proizvodnjom ili trgovinom duvana, a protiv 84 lica podneti su optužni predozi. Ukoliko su lica neosuđivana, izriču se uslovne osude i novčane kazne koje se kreću od 10.000 dinara do 300.000 dinara, u zavisnosti od oduzete količine. Međutim, u prošloj godni protiv prekršilaca koji su ponovili delo izrečeno je sedam zatvorskih osuda – kaže Milena Avramović, portparol Osnovnog javnog tužilaštva u Šapcu.

Izvor Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More