Preminuo Čarli Vots, čovek bez koga Stonsi ne bi postojali (FOTO)

Foto: Tanjug/ AP Photo/Chris Pizzello
198

Sa ogromnom tugom obaveštavamo vas da je preminuo naš voljeni Čarli Vots, saopštila je porodica bubnjara Rolingstonsa.

Čarli je umro u londonskoj bolnici, okružen porodicom i prijateljima danas prepodne. Molimo vas da poštujete našu privatnost u ovom teškom trenutku, dodaje se u saopštenju Votsove porodice, koja ga opisala kao „jednog od najomiljenijih bubnjara generacija i generacija“.

Vest o smrti člana Rolingstonsa u 80. godini stigla je samo dvadesetak dana nakon što je objavljeno da Čarli Vots, prvi put posle višedecenijske karijere, neće ići na turneju po SAD sa Mikom Džegerom, Kitom Ričardsom i Ronijem Vudom, zbog kako je saopšteno „nedavnog medicinskog zahvata“.

Foto: Tanjug/ AP Photo/Michel Euler

– Radim naporno da se potpuno prilagodim, ali sam danas prihvatio savet lekara, da se odmorim i da će to potrajati neko vreme – naveo je tada Vots.

Uspeo je i da se našali:

– Ovog puta sam omašio tajming…

Vots je, kako podseća BBC, 2004. godine operisao rak grla.

Kada se povukao sa turneje, Mik je tada, početkom avgusta napisao kako mu je užasno žao što „Čarli neće biti s njima“, ali da se „raduje njegovom povratku“…

No, nije mu se dalo… A svoj 80. rođendan proslavio je nedavno, 2. juna.

Čarls Roberts Vots rođen je 2. juna 1941. u Londonu, u radničkoj porodici. Otac mu je bio vozač kamiona, a kao klinac u Londonu, koji se oporavljao od ratnih razaranja, počinje da sluša džez, naročito Čarlija Parkera.

Studirao je umetničku školu i čak jedno vreme radio kao grafički dizajner, ali ipak je muzika prevagnula.

Kada mu je otac u 13. godini kupio bubnjeve, savladavao ih je tako što je na njima pokušavao da izimitira zvukove sa svojih džez ploča.

– Oduvek sam želeo da budem bubnjar. San mi je bio da sviram sa Čarlijem Parkerom – govorio je.

I počeo je karijeru u džezu i bluzu, ali onda pravi zaokret.

Foto: Tanjug/ AP Photo/Carlos Rene Perez

Član Stonsa postao je u januaru 1963. godine, kada se pridružio Miku, Kitu i Brajanu Džonsu, kojeg je upoznao u prethodnom bendu Bluz inkorporejted.

Sa Stonsima je objavio 30 studijskih i 33 živa albuma, 29 kompilacija, 48 video albuma, 32 boks seta, bezbroj maksi singlova i singlova…Uvršćen je u Rokenrol hol slavnih i ovenčan silnim nagradama.

Bio je najstariji u bendu, a uvek je nekako bio u senci pevača i gitariste. Međutim, Kit Ričards je ne jednom, već više puta istakao:

– Bez Čarlija Stonsi ne bi postojali!

Odavao je utisak i kao da mu je ili dosadno dok je na sceni, ili kao da to radi od šale. No, izgled je bio varka:

– Samo imam neverovatno dosadnu facu – objašnjavao je.

Jednom je šaljivo opisao svoj život sa bendom tolike decenije kao „pet godina sviranja i 20 godina bivstvovanja“.

Iako se u jednom trenutku odao porocima, oduvek je važio za suštu suprotnost slici rokenrolera. Oženio se još 1964. godina, a dočekao je za života da dobije i praunuka.

– Trebalo bi po svim uvreženim mišljenjima da se moj život svede na seks, droge i rokenrol. E, pa nije bio takav…

Izvor Nova.rs

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More