Bajden o evakuaciji iz Avganistana: “Što pre završimo to bolje”

Foto: Tanjug/AP Photo/Susan Walsh
129

Što pre završimo to bolje, poručio je predsednik SAD Džozef Bajden na konferenciji za novinare u utorak povodom evakuacije iz Avganistana i ukazao da su SAD na putu da završe svoju misiju evakuacije do najavljenog kranjeg roka 31. avgusta.

On je potvrdio da ne planira prisustvo američkih trupa u Avganistanu posle tog datuma, ali je priznao da od talibana i slobodnog pristupa aerodromu zavisi da li će ta misija biti obavljena na vreme, prenosi CNN.

“Idemo ka tome da završimo evakuaciju do 31. avgusta i odlučan sam da tako i bude”, rekao je Bajden tokom konferencije za novinare koja je nekoliko puta odlagana.

On je potvrdio da su SAD od 14. avgusta pomogle u evakuaciji 70.700 ljudi i još 75.900 od kraja jula i dodao da je sa partnerima iz G7 razgovarao o zajedničkoj obavezi da se podrže izbeglice i svi koji pokušavaju da pobegnu iz Avganistana, obećavši da će SAD biti “lider u ovim naporima” i da će od svojih partnera tražiti da čine isto.

“Već vidim posvećenost naših saveznika. Oni dovode u svoje zemlje Avganistance koji su zajedno sa njihovim snagama radili u njihovim ambasadama kao prevodioci, baš kao što i mi dovodimo u Sjedinjene Države Avganistance koji su radili zajedno sa našim snagama i diplomatama”, izjavio je Bajden.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More