U Sloveniji najveći broj novozaraženih još od maja, prosvetari koji odbiju testiranje preti OTKAZ

Foto: Pixabay/ngcanh
125

Dnevni broj novozaraženih korona virusom u Slovenije premašio je danas 500, nakon što je registrovano 508 novih infekcija što je i najveći broj od 18. maja.

Od poslednjeg preseka testirano je 2.805 uzoraka, što znači da je procenat pozitivnih 18,1 odsto, prenosi STA.

U poslednjem danu preminula je jedna osoba.

U Sloveniji je, prema podacima Nacionalnog instituta za javno zdravlje, trenutno aktivno 4.015 slučajeva.

U toj zemlji do sada je potvrđeno 264.649 slučajeva korona virusa, a preminule su 4.443 osobe.

Otkaz preti prosvetarima koji odbijaju testiranje

U Sloveniji za nedelju dana pocinje nova školska godina, a direktori škola dobili su uputstvo po kome odbijanje zaposlenih da se testiraju na korona virus može biti razlog za otkaz.

Za sve zaposlene u školi na snazi je uslov PVT (preboleli, vakcinisani, testirani), što znaci da se oni koji nisu vakcinisani ili preboleli kovid-19 moraju svake nedelje da se testiraju, što je cirkularnim pismom mistarstva obrazovanja određeno kao radna obveza.

Neopravdano odbijanje testiranja smatraće se kršenjem obaveze iz radnog odnosa, što znaci da se zaposlenom izdaje pismeno upozorenje pred otkaz ili se pokrece postupak otkaza, a isto važi i ako zaposleni odbije da nosi zaštitnu masku, objasnilo je ministarstvo.

S druge strane, ako ucenik ne nosi masku njemu se ne sme zabraniti ulazak u ucionicu, ali direktor o tom kršenju obaveze mora da obavesti njegove roditelje i da slucaj preda inspekciji.

Epidemiološka situacija u Sloveniji zadnjih se nedelja pogoršava, pa ce ona do kraja ove ući u “crvenu” fazu, a sredinom septembra i u tamno crvenu po kriterijima Evropskog centra za kontrolu bolesti (ECDC), prognozira institut “Jožef Štefan”, prenosi prema slovenačkim medijima Hina.

Vlada na jesen i zimu ne planira veca zatvaranja društvenih i privrednih aktivnosti, kao i obrazovnog sistema, jer smatra da se doslednom primenom PVT uslova stanje može da drži pod kontrolom.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More