Korona brojke divljaju, mere nepromenje, a školarci u Srbiji kreće u školu kao nekad

FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC
396

U Srbiji je u protekla 24 sata potvrđeno 2.327 novih slučajeva korona virusa, od 15.313 uzoraka koji su testirani.

Od posledica ove infekcije preminulo je još sedmoro ljudi.

U bolnicama širom zemlje nalazi se 1.032 pacijenata obolelih od korona virusa, od kojih je 52 na respiratoru.

Od početka pandemije u Srbiji je registrovano 748.693 slučajeva ovog virusa, a testirano je 4.946.395 osoba.

Do sada je preminulo 7.233 ljudi, a procenat smrtnosti je 0,97.

U školu po starom

Dopisom osnovnim i srednjim školama Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja danas je dalo detaljna upustva za organizovanje, planiranje i programiranje ukupnog obrazovno-vaspitnog rada u školama u otežanim uslovima, počevši od 1. septembra 2021. godine.

Početak školske godine bio je jedna od glavnih tema juče u Palati SrbijE na sednici Kriznog štaba na kojoj je odlučeno da škola počinje 1. septembra, a da će časovi trajati 45 minuta.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja uputilo je školama Stručno uputstvo za organizaciju obrazovno-vaspitnog rada u osnovnoj školi u školskoj 2021/2022. godini i Stručno uputstvo za organizaciju obrazovno-vaspitnog rada u srednjoj školi u školskoj 2021/2022. godini.

– Direktori ustanova su u obavezi da omoguće svim zaposlenima u školi i roditeljima učenika da se blagovremeno upoznaju sa sadržajem odgovarajućeg stručnog uputstva i uputstvima o merama zaštite i da dogovorite načine komunikacije koji će biti u funkciji dosledne primene dogovorenih mera, postupaka i aktivnosti za zaštitu zdravlja učenika i zaposlenih – navedeno je u saoopštenju Ministarstva prosvete

Takođe, kako je navedeno, imajući u vidu poseban značaj početka školske godine za učenike prvog razreda u osnovnoj i srednjoj školi i učenike petog razreda u osnovnoj školi, posebnu pažnju treba posvetiti organizaciji prvih susreta nastavnika i odeljenjskih starešina sa učenicima i roditeljima učenika, tako da se primene sve mere zaštite od širenja virusa – fizička distanca, zaštitne maske, spoljašnji prostor škole, veliki unutrašnji prostori, predstavljanje i razgovori u manjim grupama, pauze između sastanaka sa obaveznim merama za čišćenje i pripremu prostora i druge mere.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More