Austrijanka osuđena na godinu dana zatvora, špijunirala Kurde za Tursku

255

Jedna Austrijanka turskog porekla osuđena je na 12 meseci zatvora zbog špijunaže u korist turske države.

Suđenje u Velsu održano je iza zatvorenih vrata zbog bezbednosti optužene, koja je osuđena, jer je po nalogu turske obaveštajne službe špijunirala Kurde u Austriji.

Dok je suđenje proteklo pod potpunim isključenjem javnosti, uz zabranu čak i fotografisanja zgrade suda, prilikom hapšenja na jesen prošle godine vlasti su delovale mnogo otvorenije.

Ministar unutrašnjih poslova Austrije Karl Nehamer tada je održao i konferenciju za štampu, a čitav slučaj je doveo i do tenzija u bilateralnim odnosima dve zemlje.

Kako prenose mediji, optužena žena je priznala špijunažu za obaveštajnu službu „Mili Istihbarat Teskilati“ (MIT), da je toj službi prosleđivala podatke o kurdskoj zajednici u Austriji.

Nju je MIT „privoleo“ na špijunažu nakon što je uhapšena u Turskoj.

Iz straha, ali i za novac, kako je stajalo u optužnici, onda je posle puštanja na slobodu od septembra 2018. do juna 2020. prosleđivala informacije turskim obaveštajcima.

Sud ju je osudio na 12 meseci zatvora, od kojih četiri mora da provede iza rešetaka, a ostatak na uslovnoj slobodu.

Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More