Kolege se opraštaju od Laneta i sećaju njegovih reči: “Momci, pošto biblioteka ne radi, moraćemo u kafanu” (FOTO)

FOTO TANJUG / FILIP KRAINCANIC
645

Današnjim odlaskom proslavljenog srpskog glumca Milana Gutovića, koji preminuo je danas na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu, mnoge njegove kolege su pogođene uprkos tome što je Lane poslednje dve nedelje proveo u bolnici.

“Jako tužna vest. Duša me boli za divnim i neobičnim glumcem. Njegova posebnost nije bila samo u glumačkom izrazu i plemenitoj ironiji koju je mrtav ozbiljan mogao da izgovori i sve nas od srca nasmeje, nego u celokupnoj njegovoj ličnosti koju ovo licemerno vreme nije moglo da zavede”, napisao je Branislav Lečić na društevnim mrežama.

On je rekao da je Gutović bio izuzetno intuitivan i “pretačan u donošenju svojih sudova koji se tiču svih nas”.

“Uskraćeni smo za još jedan efikasan lek za naše mentalno zdravlje. Zbogom maestro, zbogom dobri moj”, napisao je Branislav Lečić povodom smrti Laneta Gutovića.

Voja Brajović sa kojim je Gutović igraro i na filmu i delio “Daske koje život znače”, ali i u legendarnoj “Tesnoj koži” stvorio čuvenu repliku “Đole, ne uzbuđavaj se” kaže da nas je napustio jedan od najdarovitijih glumaca druge polovine dvadesetog veka.

– Toliko odlazaka u poslednje vreme – počinje Brajović sa uzdahom razgovor za Glas javnosti i dodaje:

– Milan i ja smo igrali i stasavali zajedno igrajući još davno u “Bubi u uhu”, na početku. Ne znam da li smo se više razumeli, a da reč ne progovirmo ili ovako. On je bio ozbiljan i zatvoren čovek privatno, iako je bio beskrajno konunikativan i duhovit – kaže Voja.

– Uvek sam smatrao da je jedan od najdarovitijih glumaca druge polovine dvadesetog veka. Koliko je to samo talenta, duhovitosti, šarma. Taj posebni smisao u humor u kome se on poslednji smeje ili se na karju samo kao osmehne. Humor sa velikim šarmom i žaokom stršljena – smatra Brajović i zaključuje:.

– Glumci uvek odlaze van sezone, kad ne treba.

Lanetova koleginica, glumica Gorica Popović, teško je dočekala ovu tužnu vest:

– Toliko gubitaka u poslednje vreme, a čovek ne može da se navikne na to. Jako mi je žao, Lane je bio veliki čovek i divan glumac. To je nestvarno da je on otišao. Bio je vedar čovek, izvanrednih glumačkih sredstava, duhovit i veoma specifičan u svom izrazu. Radili smo zajedno dosta stvari jako dugo – od prvih godina kad smo se sretali na televiziji na nekim emisijama, pa kasnije smo radili predstave, filmove… Zaista mi je jako teško i žao mi je. Ne mogu sa tim da pomirim, ne mogu da verujem.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Milan Vasic (@milanvasic_official)


Glumac Milan Vasić koji je u čuvenoj seriji “Bela lađa” igrao Janaćka  kaže da je zatečen uprkos tome što je Milan bio ozbiljno bolestan:

– Ne znam šta da vam kažem….jako sam tužan danas…Duboko sam verovao da će tu pobediti bolest i vratiti se tamo gde pripada..  Još mnogo toga je mogao da uradi…Jako je tužno sada.

Njegova koleginica, legendarna Mirjana Karanović, u razgovoru za Nova.rs kaže da je Lane bio najlepši glumac kojeg je ikada videla, ali da je s druge strane bio tipičan Balkanac, vrlo tradicionalan i konzervativan.

„Gledala sam ga mladog u pozorištu i bio je čudesan zaista. Jedan od najduhovitijih glumaca koje smo ikada imali, istinski duhovit. Svo moje sećanje na njega je iz moje glumačke mladosti, a on više posle nije imao snage niti neke volje da istraje u nekim projektima, tako da nismo se nikada sreli“, rekla je Mirjana Karanović za Nova.rs.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mirjana_karanovic (@mirjanakaranovic)


„Bio je verovatno jedan od najlepših glumaca koje sam u životu ikada videla. Bio je nestvarno lep, ali s druge strane, bio je pravi Balkanac, veoma tradicionalan i konzervativan. Držao je do nekih pravila, šta rade muškarci a šta žene. Bilo mu je veoma teško da bude glumac i u nekim starijim godinama je to bolest mnogih na Balkanu, da ih je sramota što su glumci“, dodala je ona.

„Nije mu bilo lako što je bio glumac u poznim godinama. To je veliki razlog zašto naši poznati glumci odlaze, jer ih ubije pozicija zabavljača.  Dok su mladi još imaju ambiciju da budu i da se daju, ali onda kada dođu do toga da zapravo nikada ne postanu ljudi koji zapravo mogu da biraju šta će da rade – to je teško. Ne budu ni finansijski obezbeđeni… bio je veliki glumac i komičar, ali je do kraja svog života morao da zarađuje sitne honorare od kojih je morao da živi. To je tragedija glumačka. Ne mislim da svi moraju da imaju velike honorare, ali postoje velikani koji će do smrti morati da tezgare i jurcaju da bi zaradili za pristojan život, a to nije baš tako prijatno za zdravlje“, dodala je Mirjana Karanović za Nova.rs.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Milena Vasic (@milenavasicofficial)

– Ja nikada neću zaboraviti izvođenje kabarea “Obično Veče”, u Stupici, 12 marta 1991. Samo tri dana nakon tenkova na ulicama, sat vremena priče kako je zapravo došlo da martovskih demonstracija. Ne pamtim da sam se tako smejao. Hvala ti. Za sve ti hvala. Naročito za: ”Momci, pošto biblioteka ne radi, moraćemo u kafanu” – oprostio se ovim rečima Sergej Trifunović.

Gutović nije želeo da bude sahranjen u Aleji zaslužnih građana

Glumac Milan Lane Gutović biće sahranjen u subotu, 28. avgusta, u 12 časova, na kumodraškom groblju, javljaju “Novosti”.

Kako navode, Gutović je izrazio želju da ne bude sahranjen u Aleji zaslužnih građana na beogradskom Novom groblju.

Izvor Glas javnosti, Nova.rs
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More