Američka ambasada izdala neobično upozorenje svojim državljanima čega da se pridržavaju ako putuju u Srbiju

FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC
1,007

Američka ambasada u Beogradu državljane SAD koji su zainteresovani za posetu Srbiji upozorava tonom kao da se u najmanju ruku radi o Avganistanu, ozloglašenim brazilskim favelama ili nekom drugom ekstremno rizičnom mestu na planeti, piše serbiantimes.info.

Takav utisak bi, naime, mogao steći svaki Amerikanac koji je primio poslednji i-mejl koji je ambasada na privatne adrese poslala članovima grupe njenih građana koji bi želeli da obiđu našu zemlju.

U dotičnom i-mejlu, koji je redakciji Serbian Timesa prosledio jedan razočarani Amerikanac srpskog porekla, taksativno se navode uputstva i upozorenja za one koji “odluče da putuju u Srbiju”.

Među njima se, pored klasičnih i novokomponovanih instrukcija, poput onih vezanih za virus Covid-19, ističu i sledeća:

  • Budite oprezni u odnosu na vaše okruženje
  • Ne pokazujte znake bogatstva, kao što su skupi satovi i nakit
  • Ne odgovarajte na pozive na vratima vašeg hotela ili smeštaja dok god ne znate ko je
  • Budite oprezni na mestima koje posećuju Zapadnjaci
  • Budite ekstremno oprezni kada obilazite banke ili bankomate

-Za mene kao Srbina i Amerikanca je ovo uvredljivo. U SAD živim već skoro 20 godina, za to vreme sam više puta dolazio u Srbiju sa prijateljima Amerikancima koji su iz naše zemlje poneli najlepše uspomene i nikada nisu imali nijedan problem. Ni oni, niti drugi za koje znam da su dolazili ovde. Srbija nije zemlja trećeg sveta, našim ulicama ne haraju naoružane bande i džeparoši da bi neko na tako dramatičan način upozoravao svoje građane. Živim u Čikagu, gradu u kome hara kriminal i koji je puno opasniji od recimo, Beograda, pa nisam čuo da je Konzulat Srbije ili bilo koje druge zemlje zastrašivao svoje državljane koji žele da posete Čikago, ističe naš sagovornik (ime poznato redakciji), Amerikanac srpskog porekla, koji nam je i prosledio mejl američke ambasade.

Iako je dužnost svake zemlje, pa tako i SAD, da brine o svojim državljanima i upozori ih na potencijalne opasnosti, čini se da su nadležni u Ambasadi SAD u ovom slučaju ipak malo preterali.

 

Izvor Serbiantimes.info
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More