Problem sa trećom dozom vakcine protiv korone u EU: Nema dovoljno podataka!

Foto: Tanjug/ P Photo/Adrienne Surprenant
179

Zemlje Evropske unije koje odluče da korište dodatnu treću dozu vakcine protiv Kovid-19, mogu se suočiti sa pravnim problemima, jer regulatorna Evropska agencija za lekove (EMA) još nije preporučila dodatnu dozu vakcine, saopštila je danas Evropska komisija.

EMA je više puta nagoveštavala da je potrebno više podataka pre nego što se odobri upotreba buster vakcine, piše Rojters.

“Pojačane doze trenutno nisu odobrene za stavljanje u promet i još nisu bile podložne naučnoj proceni naučnicima iz EMA-e jer nema dovoljno podataka”, saopštila je komisija EU.

U saopštenju se dodaje da odgovornost o odlučivanju da se uključe buster vakcine u kampanje vakcinacije imaju same države članice i to bi moglo značiti da bi u slučaju neočekivanih nuspojava kod pacijenata države EU mogle snositi pravne posledice.

Komisija EU je takođe rekla da u ovakvim slučajevima odgovornost kompanija vakcina neće potpuno nestati ako se buster vakcina rukovodi bez odobrenja EMA-a.

Svaka kompanija koja isporučuje Evropskoj uniji vakcine protiv Kovid-19 pregovarala je o različitim klauzulama, koje ostaju uglavnom poverljive.

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) saopštio je da Austrija, Belgija, Francuska, Mađarska, Lihtenštajn, Litvanija, Luksemburg i Slovenija trenutno preporučuju upotrebu buster vakcina protiv Kovid-19, dok 13 dugih evropskih država još raspravlja o tome.

Poslednjih meseci EU je rezervisala milijarde doza od nekoliko proizvođača vakcine za predstojeće godine, a koje se mogu donirati i siromašnijim zemljama.

Buster vakcine protiv Kovid-19 biće dostupne Amerikancima od 20. septembra, rekli su prošle nedelje američki zdravstveni zvaničnici.

Neke zemlje EU imaju programe kompenzacije koji imaju za cilj da nadoknade potencijalnim žrtvama štetu od vakcina van sudova, ali kriterijumi za nadoknadu variraju.

Od početka kampanje vakcinacije u Evropi stotine zahteva je podneto vlastima od strane potencijanih žrtava, što pokazuju zvanični podaci iz Danske, Nemačke, Norveške i Švajcarske, dok je do sada odobreno samo nekoliko novčanih nadoknada.

(Kraj) asa/

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More