Izložba posvećena jednom od najvećih nemačkih umetnika u Geteovom institutu: Ko neće da misli, neka leti napolje!

Foto: Printscreen Youtube
139

Izložba “Ko neće da misli, neka leti napolje! – Jozef Bojs i Mangelos – 100 godina i umetnost danas“ svečano je otvorena juče u Galeriji Gete instituta povodom obeležavanja 100 godina od rođenja umetnika Jozefa Bojsa i Dimitrija Bašičevića Mangelosa.

“Nije slučajno da se u Beogradu održava izložba o najpoznatijem nemačkom umetniku, koji je sedamdesetih godina prošlog veka izlagao u našem glavnom gradu i sarađivao sa drugim umetnicima avangardne scene okupljene oko Studentskog Kulturnog Centra” naglasila je ovom prilikom potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković i dodala da će ova postavka još više učvrstiti saradnju između Srbije i Nemačke.

“Bojs i Mangelos poznavali su se površno, ali povezivao ih je zahtev da stvaraju nove impulse za društvene promene, za humaniju budućnost i bolji svet”, istakao je ambasador Savezne republike Nemačke u Srbiji Tomas Šib.

Direktor Gete instituta Frank Bauman otkrio je da su Jozef Bojs i on živeli u istom gradu, a da je on počeo da se interesuje za umetnost nakon Bojsove smrti.

“On je bio jedan od najvećih umetnika 20. veka, revolucionar umetnosti, slobodni mislilac i za neke šarlatan koji je i te kako mogao da ih iznervira svojim ponašanjem, Bojs nije tražio koncenzus – on je provocirao”, navodi Bauman i ističe da je senzacionalno što se toliko originalnih radova može prikazati u Beogradu.

Kustos izložbe Selman Trtovac kazao je da cilj postavke nije da se od ličnosti ova dva umetnika napravi mit, već da se pokaže koliko Bojsove i Mangelosove ideje žive i dan danas i utiču na percepciju umetnosti i njenu ulogu u društvu danas i potom naglasio da je Bojs jako važan kako za Beograd i Srbiju, tako i za čitav region.

“Naše ideje, ideje nas kao kustosa i umetnika, proširujemo reakcijom mladih umetnika i time povezujemo savremenu umetničku scenu sa legatom Mangelosa”, rekla je kustoskinja Ivana Bašičević Antić.

Postavku čine fotografije, grafike i multipli iz lične kolekcije Karla Hajnca Rumenog, koje je ovaj kolekcionar pozajmio posebno za ovu priliku, kao i Mangelosovi radovi iz kolekcije Fonda “Ilija&Mangelos“ i privatne kolekcije iz Zagreba.

Jozef Hajnrih Bojs (1921-1986) bio je nemački umetnik, profesor i teoretičar umetnosti koji je imao veliki uticaj na modernu umetnost na globalnom nivou tokom druge polovine 20. veka.

Njegovi mediji bili su slikarstvo, skulptura, grafika i instalacija, a bavio se i hepeningom i performansom.

Bojsov opus se bazirao na koceptima humanizma, socijalne filozofije i antropozofije i kulminirao je njegovom “proširenom definicijom umetnosti“ i idejom da je socijalna skulptura “totalno delo umetnosti“ (“Gesamtkunstwerk“) – tvrdeći da ona ima kreativnu i participativnu ulogu u oblikovanju društva i politike.

Takođe, osnovao je međunarodni neoavangardni umetnički pokret “Fluksus“.

Dimitrije Bašičević (1921-1987), poznatiji pod svojim pseudonimom Mangelos, bio je hrvatski umetnik, kustos, kritičar umetnosti i osnivač neformalne umetničke grupe “Gorgona“, čiji je opus značajno doprineo razvoju apstraktne umetnosti u Hrvatskoj.

Njegovo delo uključivalo je uglavnom skulpture i slike, najviše naivnog i apstraktnog pravca.

Ova postavka će za posetioce biti otvorena do 18. septembra.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More