Dvojno državljanstvo dodatno bi olakšalo uslove života i rada u Sloveniji za Srbe

365

Savez Srba Slovenije pozdravlja inicijativu predsednika Narodne Skupštine Republike Srbije Ivice Dačića da se Srbima iz Slovenije omogući sticanje dvojnog državljanstva. Izuzetno nas raduje što su i zvanične institucije matične države zauzele stav da je pitanje dvojnog državljanstva od prioritetnog značaja u odnosima između dve države, navodi se u saopštenju.

“Srbima u Sloveniji dati dvojno državljanstvo”

Ovom prilikom podsećamo da je upravo Savez Srba Slovenije prvi u javnosti pokrenuo pitanje priznanja dvojnog državljanstva. Predsednik Saveza, mr Vladimir Kokanović, prvi je sa tom inicijativom upoznao predstavnike Odbora Narodne Skupštine za saradnju sa Srbima u dijaspori i regionu. Sama činjenica da se danas u javnosti govori upravo o temama koje je predsednik Saveza, g. Kokanović izneo pred poslanicima Skupštine Srbije govori da Odbor za dijasporu i Srbe u regionu na čijem je čelu Milimir Vujadinović zastupa interese Srba iz Slovenije ali i čitavog regiona i dijaspore.

Činjenica je da u Sloveniji trenutno živi između 70 i 100 hiljada pripadnika srpskog naroda koji deluju na različitim poljima društvenog života i koji svojim stvaralačkim radom doprinose razvoju Slovenije na mnogim područjima. Mogućnost sticanja dvojnog državljanstva mnogim našim ljudima dodatno bi olakšala uslove života i rada u Sloveniji što bi ujedno uticalo i na jačanje privrednih, trgovinskih, kulturnih i turističkih veza između dve države.

Osim toga, mogućnost sticanja dvojnog državljanstva osnažila bi i napore srpske zajednice u Sloveniji u zalaganjima za ustavno-pravno definisanje njihovog položaja i priznanje statusa nacionalne manjine.

Zahvalni smo predstavnicima Narodne Skupštine koji su prepoznali značaj naših zalaganja i zvanično stali iza inicijative o uvođenju dvojnog državljanstva. Podrška matice nam mnogo znači jer dokazuje da smo na pravom putu, navode u ovoj organizaciji.

 

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More