Uspenje Bogorodice, posle Vaznesenja Gospodnjeg ovo je drugi prazan grob posle smrti

Foto: eparhija-prizren.com
451

Srpska pravoslavna Crkva danas praznuje jedan od najvećih hrišćanskih praznika, kraj zemaljskog života Djeve Marije, Njenu smrt koju naziva Uspenjem, rečju u kojoj su sjedinjena značenja, blaženstva, mira, spokojstva i radosti.

Presveta Djeva Marija, Bogorodica, posrednica našeg spasenja, poživela je još dosta dugo posle Vaznesenja Sina svog. Dok je umirao na krstu, Sin njen, Isus Hristos na čuvanje ju je predao svetom Jovanu Bogoslovu.

U njegovom domu, na Sionu, živela je ona u neprestanoj molitvi iščekujući dan kada će otići Sinu svom. Često je pohodila sva ona mesta, koja su podsećala na velike događaje i velika dela Sina njenog. Svojim molitvama, savetima, krotošću i trpeljivošću pomagala je ona svetim apostolima u širenju Božje reči. Najduže vremena u molitvi provodila je na Jeleonskoj Gori, moleći Boga da je što pre uzme sebi.

Freska Uspenja u manastiru Žiča

I tako jednom dok se molila javi joj se arhangel Gavrilo i blovesti joj da će kroz tri dana da se upokoji, našta se ona veoma obradovala. Poželela je da pre svog upokojenja vidi još jednom sve apostole i želja joj bi ispunjena.

Nošeni krilima anđela i na oblacima, skupiše se svi apostoli da poslednji put zablagodare ovoj Majci nad majkama, Presvetoj Bogorodici. Oprostivši se od njih, ona predade svoj duh Bogu. Kovčeg sa njenim svetim moštima uz pratnju mnoštva hrišćana preneli su u Getsimanski Vrt, u grobnicu roditelja njenih, Svetih Joakima i Ane. Dok su ga nosili kroz grad, iz njega se neprestano širio blagouhani miris. Jedan od jevrejskih sveštenika drznu se te rukama dohvati kovčeg, ali mu u tom trenutku obe ruke otpadoše, te on poverova u Hrista i one mu se povratiše.

Apostoli su sahranili Bogorodicu u Getsimanskom vrtu, u grobu njenih roditelja Joakima i Ane. Trećeg dana po pogrebenju tela Bogomatere, dok su sveti Apostoli bili okupljeni na večeri, ugledaše na vazduhu vaskrslu Bogorodicu, okruženu mnoštvom anđela. Ona im reče: “Radujte se, jer sam sa vama u sve dane!” Apostoli na to uskliknuše: “Presveta Bogorodice, pomozi nam!”

Foto: Wikipedia

Od toga dana uvriše se sveti Apostoli i usmenim Predanjem naučiše celu crkvu da je prečista mati Božja vaskrsnula od Sina i Boga svoga, i sa telom uznesena na nebo. Na taj način, sam Hristos ispunjava zapovest da sinovi treba da poštuju roditelje svoje. On nije dozvolio da istruli telo Njegove umrle Majke, nego ga je oživeo i spojio sa Bogorodičinom besmrtnom dušom. Tako je Bogorodičin grob, kao i Hristov, ostao prazan posle njegovog Vaskrsenja i uznesenja na nebo. U to se uverio i sveti apostol Toma, koji je zakasnio na pogreb Majke Božje. Ovom prazniku prethodi dvonedeljni post.

Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More