Kenedijev ubica 50 godina posle ubistva na slobodi: Ne sećam se ubistva, imate moje obećanje da ću se brinuti o miru! (FOTO)

Foto: AP Photo
448

Kalifornijski odbor za reviziju zatvorskih kazni dao je preporuku za uslovni otpust Sirhana Sirhana, palestinskog izbeglicu koji izdržava doživotnu kaznu zatvora zbog ubistva američkog predsedničkog kandidata Roberta F. Kenedija 1968. godine, prenose svetski mediji.

Sirhanu (77) je ranije 15 puta odbijana molba za uslovni otpust, a najnoviji zahtev biće razmatran pred komisijom koja može da odluči da ga uslovno pusti na slobodu. U tom slučaju guverner Kalifornije bi imao 30 dana da prihvati ili odbaci odluku komisije za pomilovanje.

Foto: Tanjug/ AP Photo/George Brich

Tu odluku će verovatno donositi aktuelni guverner Kalifornije Gevin Njusom iz redova Demokratske stranke pod pretpostavkom da preživi proces opoziva koji je zakazan za septembar.

Međutim, ukoliko guverner ne preduzme ništa u vezi sa uslovnom uslovnim otpustom Sirhana, zatvorenik bi bio pušten na slobodu.

Sirhan, koji je rođen u Palestini, osuđen je za ubistvo Kenedija u kuhinji hotela Ambasador u Los Angelesu 5. juna 1968. godine.

– Nikada više sebe ne bi doveo u opasnost. Imate moje obećanje. Uvek ću se brinuti o sigurnosti, miru i nenasilju – kazao je Sirhan.

Daglas Kenedi, najmlađi senatorov sin, založio se za uslovno puštanje ubice svoga oca. Tužiocu su odbili da dođu na ročište kako bi poručili da treba da ostane iza rešetaka.

– Mislim da sam celi život bio u strahu od Sirhana i njegovog imena na ovaj ili onaj način. I danas sam zahvalan da ga vidim kao osobu vrednu saosećanja i ljubav – rekao je Daglas Kenedi i dodao da veruje da bilo koji zatvorenik za kojeg se utvrdi da ne predstavlja pretnju za sebe ili svet, treba da bude pušten.

Foto: Tanjug/ California Department of Corrections and Rehabilitation via AP

Drugi sin ubijenog senatora, Robert F. Kenedi Jr. poslao je pismo odboru podržavajući Sirhanovo puštanje na slobodu. Sirhan, hrišćanski Palestinac iz Jordana, priznao je da je bio besan na Kenedija zbog njegove podrške Izraelu, ali da se ne seća ubistva. Na ročištu je Sirhan rekao da je naučio da kontroliše svoj bes i da je predan mirnom životu.

Do pucnjave je došlo nekoliko minuta nakon što je Robert Kenedi, tada američki senator iz Njujorka, bivši državni tužilac i predsednički kandidat održao svoj pobedonosni govor nakon osvajanje stranačkih izbora u Kaliforniji.

Foto: Tanjug/ AP Photo/Dick Strobel

Robert Kenedi je podlegao povredama dan nakon atentata.

 

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More