Konačno srpska prestonica dobija spomenik Mihajlu Pupinu! Odluka pala da bude postavljen pored NAJVEĆEG SRPSKOG GENIJA

Nadgorbni spomenik Pupinu u Njujorku
386

Iako je odluka o podizanju spomenika Mihajlu Pupinu doneta još 2015. godine, tek sada su se stekli uslovi za realizaciju ovog projekta.

Spomenik srpskom naučniku Mihajlu Pupinu trebalo bi da do kraja godine bude postavljen ispred zgrade Tehničkog fakulteta u Beogradu – do statue Nikole Tesle, u Bulevaru kralja Aleksandra.

Odbornici Skupštine Grada Beograda će na sednici u ponedeljak usvojiti izmene odluke koje se tiču tačne lokacije za spomen-obeležje, kao i članova odbora za podizanje ovog monumenta.

 Autor idejnog rešenja, koje je ranije usvojeno je Miroljub Stamenković, profesor Fakulteta primenjenih umetnosti, koji je izvajao i spomenik Knezu Lazaru u Kosovskoj Mitrovici i Branislavu Nušiću u Ivanjici. Grad Beograd preuzeo je zadatak da pronađe livnicu, a gradsko preduzeće će urediti prostor ispred fakulteta.

– Radujem se što će i Pupin dobiti svoje zasluženo mesto – rekao je profesor dr Branko Kovačević, predsednik Odbora za podizanje spomenika.

Naš osvrt: Srpska sramota do neba, na pomenu Mihajlu Pupinu samo sveštenik i konzulka Srbije (FOTO)

Odbornici Skupštine Grada Beograda će na sednici u ponedeljak usvojiti izmene odluke koje se tiču tačne lokacije za spomen-obeležje, kao i članova odbora za podizanje ovog monumenta.

– Ranije je bilo reči da ETF dobije zgradu “Lole” prekoputa i da onda spomenik bude postavljen tamo, da se gleda sa Teslom. Ipak, dobili smo samo mali deo tog objekta, tako da je odluka preimenovana i odlučeno je da bude ispred zgrade tehničkih fakulteta.

Izvor Mondo
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More