Pogledajte, kolike će biti plate zaposlenih u javnom sektoru u 2019. godini

FOTO: PxHere
408

BEOGRAD – Lekari i medicinari u 2019. mogu očekivati povećanje plata od 10 do 12 odsto, u policiji i prosveti plate će rasti devet odsto, dok će drugi zaposleni u javnom sektoru imati uvećanje od sedam odsto.

Ovo su projekcije Ministarstva finansija navedene u uputstvu za pripremu budžeta za narednu godinu, a u kome se navodi da zaposleni u javnom sektoru sledeće godine mogu očekivati uvećanje plata od sedam do 12 odsto.

Kako je precizirano, najveće povećanje mogu očekivati zdravstveni radnici, i to za 12 odsto medicinski i stomatološki tehničari, što je u proseku oko 4.000 dinara, dok je uvećanje od 10 odsto predviđeno za lekare.

Službenici Ministarstva unutrašnjih poslova, Bezbednosno-informativne agencije i Ministarstva odbrane mogu očekivati uvećanje od devet odsto. Tolike povišice planirane su i za zaposlene u osnovnim i srednjim školama, te za zaposlene u ustanovama visokog obrazovanja i radnike socijalne zaštite.

Tako prema projekciji državnih plata u 2019. godini medicinske sestre u domovima zdravlja će umesto 35.470 sledeće godine imati 39.726 dinara, dok će medicinske sestre u bolnicama umesto sadašnjih 36.935 dobiti 41.726 dinara.

Doktori će umesto 63.531 dinar koliko su imali ove godine u sledećoj zarađivati 69.884 dinara.

Nastavnici, koji trenutno imaju plate od 38.700 do 51.000, sledeće godine zarađivati od 42.183 do 55.590 dinara.

Policajci će sledeće godine primati 47.960, umesto trenutnih 44.000 dinara, dok će profesionalni vojnici primati 43.063, umesto sadašnjuih 39.508 dinara.

U odnosu na nedavno postignut dogovor Vlade i prosvetara, ovde se mogu primetiti razlike. Kako je nedavno izjavila Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, Vlada je prosvetarima obećala najveće povećanje zarada u javnom sektoru.

„Od januara 2019. garantovali su nam povišicu od 14 odsto, a za dodatno povećanje od 21 odsto rečeno nam je da će zavisiti od stanja u budžetu i da se ne zna da li će ono biti realizovano kroz dve ili tri godine. Obećana povišica od 14 odsto bila bi primenjena na osnovicu, odnosno na najnižu platu nastavnika od 49.700 dinara, što bi bio rast od oko 7.000 dinara“, ocenila je Jankovićeva.

Ministarstvo finansija navodi i da uvećanje od 8,5 odsto mogu očekivati zaposleni u Poreskoj upravi i Upravi carina, dok će drugi zaposleni u javnom sektoru imati uvećanje sedam odsto.

Takođe, u 2019. osnovica za obračun plata sudija isplaćivaće se 70 odsto iz izvora prihoda budžeta, a 30 odsto iz sopstvenih prihoda.

U Fiskalnom savetu, međutim, ocenjuju da bi povećanja plata u javnom sektoru trebalo da budu nešto manja od projekcije Ministarstva finansija prema kojoj će biti rađen budžet Srbije za narednu godinu.

„Realno bi bilo da plate u javnom sektoru budu uvećane za šest do sedam odsto, za koliko će nominalno biti uvećan BDP Srbije naredne godine, a povećanje bi prvo trebalo da dobiju oni resori koji najviše zaostaju u visini primanja, poput zdravstva. Takođe, plate bi trebalo povećavati po radnim mestima, a ne linearno po sektorima“, ocenili su u Fiskalnom savetu.

Izvor Infobrif/Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More