Makron: “Naš predlog rezolucije ima za cilj definisanje bezbedne zone u Kabulu, pod kontrolom UN”

Foto: Tanjug/AP Photo/Khalid Mohammed
194

Francuska i Britanija će na hitnom sastanku Saveta bezbednosti UN o Avganistanu, koji bi trebalo da se održi u ponedeljak, predložiti bezbednosnu zonu u Kabulu kako bi pokušali da zaštite ljude koji pokušavaju da napuste zemlju, saopštio je francuski predsednik Emanuel Makron.

“Naš predlog rezolucije ima za cilj definisanje bezbedne zone u Kabulu, pod kontrolom UN, koja bi omogućila nastavak humanitarnih operacija”, rekao je Makron za francuski nedeljnik “Žurnal di dimanše” u intervjuu objavljenom danas, prenosi Rojters.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je na hitan sastanak o Avganistanu predstavnike Veliku Britanije, Francuske, SAD, Kine i Rusije, koje su stalne članice Saveta bezbednosti s pravom veta.

Makron je u subotu potvrdio da Francuska vodi preliminarne razgovore s talibanima o humanitarnoj situaciji u Avganistanu i mogućoj evakuaciji još ljudi iz zemlje, u trenutku kada američke vojne snage, koje kontrolišu aerodrom u Kabulu, treba da se povuku do utorka, što je rok koji je odredio predsednik Džozef Bajden.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More