Slovenija dobija 3D pešačke prelaze, evo gde će sve biti postavljeni

Foto: Pixabay/succo
163

U više slovenačkih gradova uskoro će inovativno biti postavljeni dizajnirani pešacki prelazi koji stvaraju iluziju trodimenzionalnosti i vozačima izgledaju kao fizičke prepreke pa pred njima automatski koče, s ciljem da se poveća bezbednost pešaka.

Prva dva takva “lebdeća” pešačka prelaza, odnosno “3D zebre” dobiće ovih dana Velenje u gradskog četvrti gde se nalazi više škola, sledeće nedelje biće postavljeni u Ptuju, a u nedelji mobilnosti koja se obeležava od 16. do 22. septembra i u Ljubljani. Inicijativu za uvođenje takvih prelaza pokrenulo je jedno osiguravajuće društvo u saradnji sa lokalnim zajednicama i udruženjima za bezbednost u saobraćaju, prenosi Hina.

Ideja o trodimenzionalnim zebrama u Evropi potekla je s Islanda gde su se prvi takvi pešacki prijelazi pojavili 2017. godine, ali nije svuda prihvaćena.

U više nemačkih gradova takvo rešenje je odbijeno jer nije u skladu s propisima u putnom prometu.

Nekoliko “lebdećih zebri” bilo je bilo je pre dve godine postavljeno u Sarajevu, ali su gradske vlasti od njih uskoro odustale.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More