Šta će Angela Merkel raditi u penziji?

Foto: Tanjug/Michele Tantussi/Pool Photo via AP
261

Posle šesnaest godina na mestu kancelara, Angela Merkel uskoro ide u političku penziju, a kako piše Dojče vele svakog meseca će dobijati oko 15.000 evra i imaće gomilu slobodnog vremena, osim ako ne započne novu karijeru.

Za manje od mesec dana u Nemačkoj se održavaju parlamentarni izbori, ali za Merkel politička karijera neće biti gotova u večernjim satima te nedelje, nakon što budu objavljeni prvi rezultati, jer ona ostaje u Kancelarskom uredu i nastavlja da vodi poslove do formiranja novog kabineta.

U proseku, proteklih nekoliko decenija, savezni kancelar je sa novim kabinetom zakletvu polagao pet-šest sedmica nakon izbora, međutim prošli put, posle izbora 2017. godine, Nemačka je pet i po meseci čekala na novu vladu.

Zbog toga je, navodi se moguće da Angela Merkel pretekne i svog političkog mentora Helmuta Kola, koji je još najdugovečniji posleratni kancelar i koji je na dužnosti proveo 5.870 dana.

Taj rekord bi Merkel oborila ako bi ostala na funkciji do 17. decembra ove godine.

U julu, tokom posete Vašingtonu, Merkel su pitali kako zamišlja penzionerske dane, na šta je ona odgovorila da će se najpre odmoriti i da neće prihvatati nikakve pozive.

Prvo će morati da spozna da će njene obaveze sada obavljati neko drugi, rekla je Merkel i dodala “Mislim da će mi se to jako svideti”.

S puno slobodnog vremena, Merkel po sopstvenim navodima želi da razmisli šta je “stvarno zanima”, a kako kaže, za razmišljanje o tom pitanju u proteklih 16 godina nije imala puno vremena.

“A nakon toga ću možda pokušati da malo čitam, i onda će mi kapci pasti od umora, onda ću malo odspavati”, rekla je tada Merkel.

Merkel je proslavila 67. rođendan u julu, što je ionako vreme za penziju. Za razliku od brojnih penzionera u Nemačkoj, Merkel neće imati finansijskih briga.

Kao kancelarka mesečno zarađuje 25.000 evra, a dobija i više od 10.000 na ime mandata poslanice.

Kada prestane da radi, najpre će tri meseca primati punu platu, a onda najviše 21 mesec polovinu te svote.

Što se tiče visine penzije, nadležne službe će u obzir uzeti razne aktivnosti – kao kancelarke, ranije ministarke, poslanice, a taj dugi staž u politici bi trebalo da joj obezbedi odličnu penziju od petnaestak hiljada evra mesečno.

Osim toga, ona do kraja života ima pravo na službeno vozilo sa vozačem i lično obezbeđenje.

U prostorijama Bundestaga će dobiti i jednu kancelariju, poreski obveznici će finansirati i šefa te kancelarije, dvoje zaposlenih i jedno asistentsko mesto. To je tradicija u Nemačkoj, ono na šta zakonski imaju pravo bivši šefovi vlade.

Bivši članovi vlade su zakonski obavezani na diskreciju, ali su rado viđeni u korporacijama, kao savetnici, a i zbog sjajnih političkih kontakata.

Neki prethodnici Angele Merkel su prešli u slobodnu ekonomiju, piše DW dalje i navodi da je Helmut Šmit 1982. postao izdavač nedeljnika Cajt i da je bio i vrlo popularan govornik.

Kako se još bolje zarađuje demonstrirali su i bivši kancelari Helmut Kol i Gerhard Šreder – Kol je utemeljio firmu koja se bavila lobiranjem i strateškim savetovanjem i odlično je zarađivao, a Šreder se, samo nekoliko meseci nakon što je 2005. izgubio od Merkel, našao na platnoj listi ruskog projekta Severni tok, kao kćerke-firme Gazproma.

U međuvremenu je zakonski regulisano da bivši članovi vlade pre “transfera” u privredne vode moraju najpreda pitaju Kancleramt u Berlinu hoće li novom aktivnošću “ugroziti javni interes” – oko tog pitanja Vladu savetuje etička komisija, koja može da predloži i “prelazni rok” u trajanju do 18 meseci.

DW navodi da Merkel za sada nije rekla ništa o tome da li planira da preuzme neki novi posao ili neku počasnu, volontersku dužnost i dodaje da će ona verovatno još neko vreme ostati u Berlinu.

Njen suprug, profesor kvantne mehanike Joahim Zauer još ne razmišlja o penziji.

Na berlinskom Univerzitetu “Humbolt” on ima status profesora emeritusa, ali je produžio ugovor na poziciji starijeg istraživača do 2022. godine.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More