BROJKE U BLAGOM PADU, ALI NIJE VREME ZA OPUŠTANJE: Pozitivno 1.722 ljudi, devet osoba preminulo

FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC
245

U poslednja 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 9.503 osobe, od kojih je pozitivno 1.722 dok je, nažalost, devet osoba preminulo. Na respiratorima je 83 pacijenta.

Podsetimo, juče je od ukupno 12.506 testiranih, njih 2.314 je bilo pozitivno, dok je nažalost devet osoba preminulo. Na respiratorima je bilo 74 pacijenata.

Profil pacijenta zaraženog u četvrtom talasu – mlad, nevakcinisan, ima između 20 i 40 godina. Među njima ima onih koji su povratnici s letovanja, ali i onih koji su prisustvovali nekoj zabavi. Naravno, ne treba generalizovati, ali činjenica je da više od 90 odsto pacijenata su oni koji nisu primili vakcinu.

SZO još ne zna da li je korona virus nastao prirodnim putem

Direktorka kovid bolnice dr Tatjana Adžić Vukičević kaže za “Blic” da je situacija u bolnici veoma teška i napeta. Prema poslednjim podacima ima 352 pacijenta, od čega je 47 u jedinicama intenzivne nege, intubirano 22.

Na lečenju od kovida u Kliničkom centru Vojvodine u Novom Sadu najviše je pacijenata od četvrte do šeste decenije života, a oni koji su u jedinicama intezivne nege su isključivo nevakcinisani, izjavila je danas direktorka Centra Edita Stokić.

Kako je istakla, poslednjih nedelja i dana broj pacijenata koji su zatražili pomoć zbog kovida je povećan, a veći je i broj onih koji se hospitalizuju.

– Preminuo nam je mladić u ranim tridesetim godinama koji nije imao druge komorbiditete i nije bio vakcinisan – rekla je Stokićeva.

Prema njenim rečima, trenutno je među hospitalizovanim najviše pacijenata koji se nalaze u dobi između četvrte i šeste decenije života, a ima i slučajevae da je više članova iste porodice na bolničkom lečenju.

-Na lečenju je jedna pacijentkinja koja je bila intubirana, a sada se leči bez respiratora dok je istovremeno i njen muž na poluintezivnoj nezi. Imamo i dve trudnice na lečenju. Grubo rečeno, najveći broj pacijenata je nevakcinisan ili je primio samo jednu dozu. Ni jedan pacijent koji je na intezivnoj nezi nije vakcinisan – istakla je Stokićeva.

Izvor Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More