Velikodušna donacija: Zdravstvena pomoć Topoli i Gračanici iz rasejanja

foto: Naši u svetu
262

Zahvaljujući velikodušnoj donaciji, u vrednosti od 20.000 evra, gospođe Anke Jakšić Erne iz Milvokija i Fondaciji princeze Katarine Karađorđević, Dečja stomatološka ambulanta u Domu zdravlja “Sveti Đorđe” u Topoli u potpunosti je rekonstruisana i opremljena svom neophodnom opremom, kao i novim nameštajem.

“Ova donacija nam je bila veoma potrebna i zahvaljujući gospođi Anki Jakšić Erne i princezi Katarine, ordinacija dečje i preventivne stomatologije dovedena je u potpuno novo i funkcionalno stanje i biće korišćena u najmanje 30 narednih godina”, rekao je dr Jovica Žikić, direktor Doma zdravlja.

Ovu zdravstvenu i humanitarnu pomoć iz SAD pratio je i prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević, koji se iskreno zhvali gospođi Anki na njenoj velikodušnosti i supruzi Katarini i njenoj Fondaciji na tome što su završili ovu dečju stomatološku ordinaciju.

Oprema za kovid bolnicu u Lapljem selu, Foto: Naši u svetu

„Ova značajna donacija omogućiće deci dobru stomatološku negu i uživanje u novom i prijatnijem prostoru, kao i lepše iskustvo prilikom dolaska u stomatološku ambulantu, a lekarima i osoblju Doma zdravlja biće velika podrška u obavljanju svakodnevnih aktivnosti. Ova stomatološka ordinacija služiće deci i građanima Topole još mnogo godina”, istakao je prestolonaslednik Aleksandar.

Princeza Katarina je tokom leta isporučila 30 novih kreveta sa dušecima i ćebadima Domu za decu i omladinu bez roditeljskog staranja „Spomenak“ Pančevo u vrednosti od preko 600.000 dinara. Ova donacija realizovana je zahvaljujući naporima tri dobrotvorna udruženja Kola srpskih sestara iz američke savezne države Ilinois – Svetog Đorđa iz Džolieta, Knjeginje Zorke i Svetog Arhangela Mihaila iz Lansinga. Zdravstvenu pomoć Srbima u Gračanici uputio je Arno Gujon, direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u rgeionu i njegova humanitarna organizacija “Solidarnost za Kosovo”. Gujona je u saradniji sa Eparhijom raško-prizrenskom i humanitarnom organizacijom “Majka devet u Jugovica”, donirao Kliničko-bolničkom centru “Priština” sa privremenim sedištem u Garačanici hematološki i biohemijski analizator i aparat za poboljšanu distribuciju kiseonika.

Uručenju pomoći vredne 50 000€, prisustvovao je vladika raško-prizrenski Teodosije, koji je rekao da je crkva zbog epidemije koronavirusa osetila potrebu da u saradnji sa Arnoom Gujonom, da svoj doprinos u poboljšanju uslova za lečenje pacijenata u kovid bolnici u Lapljem Selu.

Iako je Arno Gujonu već dve godine zabranjen ulazak na teritoriju Kosova i Metohije, predsednik „Solidarnosti za Kosovo“, zajedno sa svojim saradnicima i donatorima svakodnevno prati stanje na terenu i nastavlja da pruža pomoć i podršku srpskom stanovništvu u južnoj pokrajini.

„Srpski narod na Kosovu i Metohiji suočen je sa brojnim problemima a danas, u svetlu novih zdravstvenih okolnosti, epidemija koronavirusa dodatno usložnjava njihov inače nimalo lak položaj. U tom pogledu, uz podršku velikog broja ljudi dobre volje nastojimo da pružimo ruku pomoći tamo gde je ona najpotrebnija. Verujem da će donirani aparati značajno olakšati rad našim lekarima koji svakodnevno ulažu velike napore u zbrinjavanju kovid pacijenata u Lapljem Selu,“ naglasio je Arno Gujon.

Srbi u rasejanju svakodnevno misle na svoj narod u otadžbini, posebno na ugrožene ljude. Proslavljeni srpski košarkaš Vlade Divac donirao je 250 obroke Narodnoj kuhinji u Baru i još toliko na Kosmetu.

Članovi udruženja “Fokus” iz Beča, koji su do sada ogranizovali brojne humanitarne akcije i kroz njih prikupili značajnu pomoć onima kojima je bila najpotrebnija, vodili su s auspehom akciju prikupljanja sredstava za malog Vukana Vidojevića, kojem je dijagnostikovan genetski poremećaj – nebalansirani hromozomski rearanžman – sindrom distalne trizomije 10q, i prvi je takav slučaj u Srbiji.

Parohijani Sabornog hrama Svetog velikomučenika Georgija iz sidnejske Kabramate, na čelu sa sveštenikom i starešinom hrama protom Đurom Đurđevićem, uputili su letos pomoć dvema porodicama u otadžbini. Saznavši za tragediju koja je zadesila mladu porodicu Đurić iz Banja Luke, vernici iz Kabramate i prota Đuro odlučili su da im pritekne u pomoć i ublaže rane koliko je to moguće. Episkop austarlijsko-novozelandski Silluan je lično uručio pomoć Nemanji, suprugu preminule Dušanke Đurić iz Banja Luke.

 Marko Lopušina

 

 

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More