Predsednik Francuske Emanuel Makron dolazi u radnu posetu Hrvatskoj

Foto: Tanjug/AP Photo/Hadi Mizban
174

Francuski predsednik Emanuel Makron dolazi u radnu posetu Hrvatskoj, objavio je Jutarnji list i dodao da tačan datum još nije dogovoren, ali bi poseta mogla da bude tokom oktobra ili novembra. Kako je nedavno navela Jelisejska palata, Makron bi trebalo da poseti Hrvatsku, Sloveniju i Mađarsku pre narednih predsedničkih izbora u Francuskoj, zakazanih na proleće 2022. godine.

Makronov dolazak, iz perspektive zvaničnog Zagreba, predstavlja dokaz sve jačih veza Francuske i Hrvatske, koje se možda mogu opisati kao strateško partnerstvo, posebno od kada je Hrvatsko ratno vazduhoplovstvo odlučilo da kupi borbene avione Rafal.

Prema rečima neimenovanog bliskog saradnika premijera Andreja Plenkovića, hrvatsko-francuski odnosi su sve bolji, iako u početku nije bilo tako, prenela je agencija Hina.

„Početkom devedesetih, tadašnji predsednik Fransoa Miteran je podržavao srpsku stranu u ratovima u bivšoj Jugoslaviji, međutim već su Žak Širak i premijer Alen Žipe vodili balansiraniju politiku“, preneo je list reči Plenkovićevog saradnika.

Prema njegovim rečima, sada postoje „jako dobri međudržavni odnosi“, delom i zahvaljujući bliskosti Plenkovića i Makrona.

Poseta će produbiti i privrednu saradnju Francuske i Hrvatske, ali sigurno će se ozbiljno razgovarati i o strateškoj politici Evropske unije, rekao je hrvatski neimenovani zvaničnik.

„Znate da Francuzi nisu skloni širenju EU, ali baš na Plenkovićevu inicijativu su malo ublažili takvo stajalište i sada načelno podupiru primanje država Zapadnog Balkana u EU, naravno, u razumnoj vremenskoj perspektivi“, dodao je on.

Kako je nedavno navela Jelisejska palata, Makron bi trebalo da poseti Hrvatsku, Sloveniju i Mađarsku pre narednih predsedničkih izbora u Francuskoj, zakazanih na proleće 2022. godine.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More