Nemačka: “Nedostatak kvalifikovanih radnika predstavlja dodatni problem građevinske industrije”

Foto: Tanjug/AP Photo/Michael Probst
196

Problem s nestašicama materijala na nemačkim gradilištima ublažen je u avgustu, prema danas objavljenim rezultatima istraživanja instituta IFO.

U anketi instituta iz Minhena, 42,2 odsto nemačkih građevinskih kompanija reklo je da ima probleme s nedostatkom materijala u odnosu na 48,8 procenata u julu, navodi IFO u saopštenju dostavljenom Tanjugu.

Situacija u građevinarstvu se donekle popravila i kada je reč o uskim grlima u snadevanju, pri čemu je 31,4 posto firmi prijavilo u avgustu da i dalje ima zastoj sa isporukama naspram 33,9 odsto prethodnog meseca.

„Julske poplave u Nemačkoj su, međutim, izazvale preokret situacije u građevinskom sektoru na lokalnim nivoima. U avgustu smo dobili izveštaje, posebno iz Severne Rajne-Vestfalije, da su poplave pogoršale problem nedostatak materijala. Udeo pogođenih kompanija sada je tamo osetno veći od nemačkog proseka“, kaže IFO-v istraživač Feliks Lajs.

Uprkos svim poboljšanjima, dodaje on, ukupna ponuda je i dalje veoma ograničena.

“Mnogi intermedijarni proizvodi su i dalje deficitarni i skupi, posebno izolacioni materijali i čelik. Beležmo blago poboljšanje s ponudom drvne građe, ali je do mnogih proizvoda od drveta i dalje teško doć“, napominje Lajs.

Zbog uskih grla u snabdevanju, kaže, skaču cene, naročito u visokogradnji.

“Brojne kompanije izveštavaju o povećanju cena, a skoro polovina u ovom sektoru planira uskoro nova pskupljenja. Nedostatak kvalifikovanih radnika predstavlja dodatni problem građevinske industrije. Trenutno se svaka treća kompanije žali na teškoće sa nalaženjem odgovarajućih kadrova”, rekao je Lajs.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More