Neslavno mesto za SRBIJU NA SVETSKOJ KORONA LISTI, presudio nam „indeks viška smrtnosti“

FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC
293

Srbija je peta na svetu po indeksu “viška smrtnosti” u periodu od 1. aprila do 30. juna 2021. godine, pokazalo je istraživanje britanskog magazina “Ekonomist”.

Prema tim podacima, u Srbiji je u ovom periodu od korone umrlo 7.030 osoba, a generalni „višak smrtnosti“ (u odnosu na 2020. godinu) je 30.210.

„Ekonomist“ je iz ovih podataka izvukao „indeks viška smrtnosti“ na 100.000 građana, i on u slučaju Srbije iznosi 436. Na ovoj tabeli od Srbije su gore četiri zemlje: Rusija, sa 155.940 mrtvih od korone i indeksom od 445, Severna Makedonija, sa 5.400 umrlih od korone i indeksom od 483, Bugarska, sa indeksom 509 i, konačno, Peru koji je na vrhu liste sa indeksom 589.

Nova.rs je, inače, i u martu ove godine prenela isto „Ekonomistovo“ istraživanje, prema kom smo u tom trenutku zauzimali 7. mesto.

O metodologiji

„Ekonomist“ je do ovih brojki došao upotrebom mere poznate kao „prekomerna smrt“, u kojoj se uzima broj ljudi koji umiru od bilo kog drugog razloga i poredi se sa istorijskim prosekom poslednjih godina. Ekonomist je koristio statističke modele kako bi predvideo broj smrti koji bi svaka zemlja da je situacija „normalna“ registrovala u periodu na koji se istraživanje odnosi.

Koji su razlozi za ovakav „višak smrtnosti“? Prvi je da zvanične statistike u mnogim zemljama isključuju žrtve koje pre smrti nisu testirane na koronu, što može da bude veliki broj u mestima gde se ne testira mnogo.

Drugi razlog je što bolnice i birokratija danima, čak i nedeljama ne procesuiraju smrtovnice, zbog čega dolazi do zastoja u podacima. A treći razlog je što je pandemija otežala lekarima lečenje pacijenata sa drugim simptomima i obeshrabrila ljude da odlaze u bolnice iz straha da se ne zaraze što je indirektno moglo da izazove skok broja umrlih od drugih bolesti osim korone.

Izvor Nova.rs
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More