Đerlek: Borba sa delta sojem izuzetno surova, očekujemo da u narednim nedeljama pokaže svu svoju snagu

FOTO: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ bg
228

Borba sa delta sojem virusa korona je izuzetno surova i očekujemo da u narednim nedeljama pokaže svu svoju snagu, izjavio je za Tanjug državni sekretar u Ministarstvu zdravlja dr Mirsad Ðerlek.

Ðerlek je naveo da je tempo vakcinacije izuzetno spor, dodajući da je tužno videti mlade nevakcinisane ljude na respiratorima.

On je istakao da smo sa oko 52 odsto vakcinisanih, daleko od kolektivnog imuniteta, a tako smo produžili opstanak virusa, koji je sada mutirao.

Ðerlek je upozorio da je delta soj daleko zarazniji od prvobitne vartijante virusa, i zato je još jednom apelovao na sve da se vakcinišu, jer je to jedino rešenje.

Prema njegovim rečima, đaci su do sada bili izuzetno disciplinovani i škole nisu bile izvori zaraze, ali dodaje da ne zna do kada će potrajati redovno pohađanje nastave, koja počinje sutra.

“Zdravstveni sistem je spreman, iako statistički podaci ukazuju da je situacija sve ozbiljnija”, rekao je Ðerlek.

On očekuje da ove nedelje broj obolelih dostigne 3.000 hiljade.

Ðerlek uverava da je država spremna za novi talas virusa i da je obezbeđena dovoljna količina kiseonika, lekova i bolničkih kapaciteta.

“Sa svim izgrađenim kapacitetima, očekujemo da zdravstveni sistem funkcioniše paralelno i da će ne-kovid pacijenti imati bolju zdravstvenu zaštitu, kao i da neće trpeti kao prethodnih godinu i po dana”, rekao je Ðerlek.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More