Velika investicija! Gugl ulaže više od milijardu evra u Nemačku

Foto: Pixabay/Firmbee
264

Kompanija Gugl je najavila danas da će do 2030. godine uložiti milijardu evra (1,2 milijarde dolara) u proširenje svoje infrastrukture računarstva u oblaku u Nemačkoj i u povećanje upotrebe obnovljive energije. Američki internet gigant je naveo da planira da otvori nove cetre za računarstvo u oblaku u regionu Berlina i u gradu Hanau, u blizini frankfurtskog DE-CIX internet centra za razmenu podataka, prenosi agencija AP.

U saopštenju se dodaje da će Gugl u narednim godinama kupovati više od 140 megavata električne energije od nemačke podružnice francuske energetske kompanije Anži radi upravljanja centrima podataka.

Iz Gugla su naglasili da im Anži garantuje da će 80 posto elektčne energije poticati iz nekarbonskih izvora, pored ostalog iz novog solarnog parka i iz 22 postojeća vetroparka u Nemačkoj.

Cilj Gugla je, navodi kompanija, da pređe na 100-procentno korišćenje obnovljive energije do 2030.

Nemački ministar ekonomije Peter Altmajer je ocenio Guglovu najavu kao “snažan signal” za nemačku zelenu energiju i digitalnu infrastrukturu.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More