Prvi put identifikovan u Kolumbiji: SZO prati “Mi”, novi soj koronavirusa

Foto: Pixabay/geralt
252

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) označila je novi soj korona virusa, pod imenom “Mi”, koji je prvi put identifikovan u Kolumbiji, kao varijantu od interesa.

U nedeljnom biltenu SZO o pandemiji navodi se da ova varijanta, označena kao B.1.621, koja je zabeležena u Južnoj Americi i Evropi, ima mutacije koje ukazuju da bi mogla biti otpornija na vakcine, što je bio slučaj i sa varijantom “Betom”, ali da će biti potrebno više studija da bi se ovo dodatno ispitalo, prenosi Gardijan.

Prema saopštenju SZO, od prve identifikacije u Kolumbiji, u januaru 2021. godine, bilo je nekoliko sporadičnih izveštaja o slučajevima varijante “Mi”, a prijavljena su i neka veća izbijanja iz drugih zemalja Južne Amerike i Evrope.

“Iako je globalna prevalencija ”Mi” varijante među sekvenciranim slučajevima opala i trenutno je ispod 0,1 odsto, prevalencija u Kolumbiji (39 odsto) i Ekvadoru (13odsto) se stalno povećava”, navodi SZO.

SZO je potvrdila da će posebno pratiti zbog promena ovaj soj u Južnoj Americi, gde on zajednički cirkuliše sa “Delta” varijantom.

SZO je do sada potvrdila četiri zabrinjavajuće varijante korona virusa, “Alfa” soj identifikovan u 193 zemlje, “Beta” u 141, “Gama” u 91 i “Delta” koji je zabeležen u 170 zemalja, dok je “Mi”, peta varijanta od interesa.

Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More