Vučić: Verujem u ujedinjenu Evropu

Foto: Tanjug/AP Photo/Darko Bandic
220

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas na Bledskom strateškom forumu da veruje u ujedinjenu Evropu i da samo ujedinjena Evropa može kako treba da odgovori na krizu.

“Verujem da svi od nas treba da budemo deo ujedinjene Evrope”, istakao je Vučić na završetku prvog liderskog panel BSF – a “Budućnost Evrope – odoleti i istrajati”, odgovarajući na pitanje šta će biti ključno za budućnost Evrope.

Vučić je zahvalio posebno Davidu Sasoliju i Šarlu Mišelu, dodajući da je tačno to što je rekao Mišel da je EU započela jedan veliki projekat koji ima sasvim opipljive rezultate.

“Znamo sve naše zadatke i šta sve treba da promenimo (na putu ka EU). Ne mogu da kažem da molimo, ali to je naša želja da uđemo u EU. Na kraju, potrebni smo jedni drugima. Ako pogledamo, na primer, Srbe i Hrvate, ne možemo da se složimo gotovo ni oko čega u vezi sa prošlošću, ali verujem da bez saradnje Srba i Hrvata ne možemo da preživimo u budućnosti, da ne kažem da ne možmeo da poboljšamo sadašnju poziciju”, naveo je Vučić.

Predsednik Srbije je naglasio da zato veruje ne samo u pomirenje već i praktičan pristup koji će dovesti do boljih rešnja u budućnosti i ponovio da veruje u ujedinjenu Evropu.

Suviše smo mali da bi isključivo samostalno štitili svoje interese

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su danas na Bledskom strateškom forumu svi razumeli da Evropa mora da bude ujedinjena, da je za nas važno da budemo deo Evrope, kao i da smo suviše mali i slabi da bi mogli isključivo samostalno da štitimo svoje interese.

Vučić je tako odgovorio na pitanje novinara – kako vidi situaciju sa Avganistanom po pitanju migranata pošto je Zapadni Balkan pre bio glavna migrantska ruta prema Zapadnoj Evropi, da je Turska prilično dobro ispregovarala sa EU ekonomski paket u vezi sa migrantskom krizom i da li je ovo šansa za ZB da brže prođe i da EU ispiriše za neko novo rešenje.

Kaže da su se danas mogle čuti dve ideje, Andreja Babisa koji je govorio o Šengenu i da je potrebna Srbija EU, kao i Viktora Orbana o tome da je Srbija čak potrebnija Uniji nego EU Srbiji.

“Hvala im na pažnji, svi ostali su razumeli da morao da budemo ujedinjeni. I to je pokazivanje i snage i privlačnosti Evrope. Ako se budu samo unutra dešvali sukobi, onda neće biti te privlačnosti za sve druge i time Evropa gubi svoju snagu. Zato je važno da Evropa pokazuje mogućnosti i da i dalje bude privlačna i da i dalje drugi narodi žele da budu deo ujedinjene Evrope”, kazao je Vučić.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More