U Teksasu stupio na snagu zakon o zabrani abortusa, ovakva zabrana nije doneta ni u jednoj državi od 1973. godine

Foto: Tanjug/ Jay Janner/Austin American-Statesman via AP
205

Zakon o zabrani abortusa posle šest nedelje trudnoće stupio je juče na snagu u saveznoj američkoj državi Teksas.

Ovaj rigorozni zakon su pred Vrhovnim sudom pokušale da obore organizacije koje se bore za pravo na abortus, ali je Vrhovni sud SAD odbio njihov zahtev.

Prema navodima organizacija koje se bore za pravo na abortus, od 85 do 90 odsto intervencija obavi se posle šeste nedelje trudnoće, što znači da će mnoge klinike morati da se zatvore.

Osim što zabranjuje abortus posle šeste nedelje, ovaj zakon daje mogućnost građanima da tuže klinike koje ga ne poštuju, a zauzvrat mogu na sudu da dobiju do 10.000 dolara.

Ovakva zabrana nije doneta ni u jednoj državi od 1973, kada je Vrhovni sud dozvolio pravo na abortus u slučaju Ro protiv Vejda.

Sud je tada doneo presudu kojom je zakon Teksasa koji je zabranjivao abortus stavljen van snage jer je, po presudi suda, u suprotnosti sa Ustavom SAD. Ovom presudom nije ukinut samo zakon u Teksasu, nego i svi slični zakonio širom SAD.

Guverner Teksasa potpisao je zakon 19. maja, ali se on do sada nije primenjivao jer je osporavan pred sudovima, podseća Glas Amerike.

Bajden kritikovao novi zakon

Američki predsednik Džozef Bajden obećao je da će braniti prava žena na abortus i oštro kritikovao izrazito restriktivan zakon o abortusu koji je stupio na snagu u Teksasu.

Bajden je rekao da će novi zakon uveliko zakomplikovati ženama pristup zdravstvenoj nezi koja im je potrebna, posebno onima tamnije boje kože i siromašnima, prenosi Rojters.

“I što je skandalozno, zakon daje pravo privatnim osobama da sudski gone one koji su pomogli ženama da obave pobačaj”, rekao je američki predsednik.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More