Koliko roditelje u AUSTRIJI košta jedan ĐAK i koliko Austrijanci troše na BIO PROIZVODE?!

Cifre će se vas RASPAMETITI!

Foto: Tanjug (AP Photo/Darko Vojinovic)
230

Istraživanje austrijske Radničke komore (AK) pokazalo je da roditelji u proseku na godišnjem nivou imaju izdatke za đaka u visini od 1.468 evra.

Neke od stvari koje đaci moraju da imaju su laptop, školska oprema, produženi boravak, dodatni časovi.

Foto: Tanjug (AP Photo/Darko Vojinovic)

Kupovina računara za korona nastavu od kuće je mnogima bila dodatno opterećenje, zbog čega AK zahteva od vlade po 200 evra dotacija po detetu, što bi trebalo, prema rečima predsednice AK Renate Anderl, da bude isplaćeno roditeljima preko dečijeg dodatka.

Za socijalno slabije porodice država bi trebalo da pomogne dodatno finansijski.

“Za mnoge porodice to opterećenje u korona godini gotovo nije bilo izdržljivo bez štednje u nekim oblastima života”, objasnila je ona.

Foto: tanjug (AP Photo/Darko Vojinovic)

Oko osam odsto prihoda domaćinstva se potroši na školsku opremu dece, a kod lica koja primaju niže plate to je čak 14 procenata.

Istraživanje je pokazalo da je 55 odsto porodica moralo, zbog onlajn nastave, tokom korona školske godine da kupi novi laptop ili tablet, to jest nabavi internet, što je u proseku svaku porodicu koštalo oko 458 evra.

Austrijanci troše 113 evra godišnje na bio proizvode

U Austriji bio-proizvodi veoma su traženi i gotovo svako domaćinstvo rado kupuje takve namirnice, a u proseku je, u prvoj polovini ove godine, svako austrijsko domaćinstvo potrošilo 113 evra na tu vrstu proizvoda.

Obrt od prodaje svežnih namirnica, bez uzimanja u obzir hleb, u poređenju sa šest meseci prošle godine, u malim prodavnicama porastao je za oko 17 odsto na oko 420 miliona evra.

Udeo bio-proizvoda kod svežih namirnica je proteklih godina neprestano rastao i dostigao je ove godine udeo od 11,3 odsto, proizilazi iz aktuelnih zvaničnih podataka.

Obrt biološki svežnih namirnica u supermarketima je ove godine, u poređenju sa prvih šest meseci 2020.porastao za 16,7 odsto na 419,7 miliona evra.

“Pandemija je pojačala trend ka kupovini regionalnog kvaliteta “, ocenila je ministarka poljoprivrede Austrije Elizabet Kestinger.

Ona je najavila da će vlada dalje jačati “bio-poljoprivredu”.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More