Gde su nestali “HAKERI iz NIŠA”?! Pobegli, iako su im PASOŠI oduzeti, ne javljaju se POLICIJI!

Sumnjiče se za računarsku prevaru od 70 miliona dolara!

Foto: Unsplash/ Mika Baumeister
173

Troje niških hakera čije izručenje zahtevaju Sjedinjene Američke Države zbog računarske prevare u Teksasu pobeglo je iako su im bili oduzeti pasoši.

Pasoši Srbije i Australije prvooptuženog u ovom slučaju Kristijana Krstića i njegove supruge Ksenije Krstić Fej Atilano, koja ima pasoš Filipina, 22. jula ove godine dostavljeni su nadležnim organima SAD, saznaje Tanjug.

Pasoš takođe nedostupnom Marku Pavloviću oduzet je odlukom Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu.

NESTALI NIŠKI HAKERI koje traži Amerika, terete se za digitalnu prevaru tešku 70 milion dinara, poslednji put se javili pre MESEC DANA

Za svo troje, kao i za drugih sedam optuženih čije izručenje traže SAD, sud je odredio meru zabrane napušanja boravišta i obavezeno javljanje policijskoj upravi u Nišu svakog ponedeljka i četvrtka u mesecu.

U sudu za Tanjug kažu da su okrivljeni bili u pritvoru maksimalnih 12 meseci, koliko je predviđano zakonom u postupku ekstradicije, a sud je u skladu sa tim odredio meru zabrane napuštanja boravišta.

Ističu da je u ovoj fazi postupka sud preduzeo sve prema svojim zakonskim ovlašćenjima, nakon što je rešenje suda kojim se utvrđuju procesne pretpostavke za izručenju postalo pravnosnazno, a spisi prosleđeni Ministarstvu pravde na konačno odlučivanje.

O molbi SAD za izručenje odluku treba da donose ministar pravde.

Međutim, nakon što su sudovi konstatovali da su ispunjene pretpostavke za njihovo izručenje, Evropski sud za ljudska prava u Strazburu je krajem jula stopirao izručenje do odluke o predstavkama koje su podneli njihovi advokati, a koje se tiču navodnog kršenja prava okrivljenih.

Evropski sud je naime preporučio Srbiji da zastane sa postupkom ekstradicije do 29. septembra, do kada se može očekivati odluka o predstavkama.

U međuvremenu Krstić, njegova supruga i Pavlović su postali nedostupni pravosudnim orgnaima Srbije, pošto su prestali da se javljaju nadležnoj policijskoj stanici u Nišu.

Pavlović se poslednji put javio 29. jula, a drugo dvoje 5. avgusta.

Ostali okrivljeni se uredno javljaju policiji.

Inače ovih 10 okrivljenih, poznatih kao “hakeri iz Niša”, u Teksasu, SAD, su optuženi da su počinili računarske prevare putem lažnih investicionih platformi od oko 70 miliona dolara.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More