Skok cena u celom svetu, ovo je uzrok poskupljenja

Foto: PixaBay
182

Globalne cene prehrambenih proizvoda vratile su se u avgustu trendu rasta nakon dva uzastopna meseca pada, vođene snažnim skokom međunarodnih kotacija šećera, pšenice i biljnih ulja, objavila je danas Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO).

FAO-ov indeks cena hrane, koji prati mesečne promene u korpi pet osnovnih prehramnenih proizvoda – mleka, mesa, žitarica, šećera i biljnih ulja – iznosio u avgustu u proseku 127,4 poena, što je rast od 3,1 odsto u odnosu na jul i za čak 32,9 odsto u odnosu na isti mesec 2020.

Cene šećera su uzletele za 9,6 odsto prošlog meseca u odnosu na jul, usled zabrinutosti zbog štete koju je mraz naneo usevima u Brazilu, najvećem svetskom izvozniku šećera. Rast cena ove namirnice je ograničila informacija o dobrim proizvodnim izgledima u Indiji i Evropskoj uniji, kao i pad cena sirove nafte i slabljenje brazilske valute, reala, navodi se u izveštaju objavljenom na veb sajtu FAO.

Biljna ulja su na međunarodnom tržištu poskupela u avgustu za 6,7 posto, pri čemu su se cene palminog ulja vratile na istorijski maksimum zbog kontinuranog podbačaja u odnosu na proizvodni potencijal, što je rezultiralo smanjenjem zaliha u Maleziji. Cene uljane repice i suncokretovog ulja su takođe porasle.

Cene žitarica su u avgustu u proseku povećane za 3,4 odsto u odnosu na prethodni mesel. Kotacije pšenice su zabeležile skok od 8,8 procenata zbog predviđene slabije žetve u nekoliko velikih zemalja izvoznica. Nasuprot tome, cene kukuruza su skliznule za 0,9 posto, usled boljih izgleda roda u Argentini, EU i Ukrajini, čime su neutralisane smanjene prognoze o proizvodnji u Brazilu i SAD-u. Globale cene pirinča su ostale na silaznoj putanji.

Međunarodne cene mesa su blago ojačale u izveštajnom mescu, podržane snažnim kineskim kupovinama ovčjeg i goveđeg mesa, i solidnom uvoznom potražnjom u istočnoj Aziji i na Bliskom istoku za živinskim mesom. Cene svinjskog mesa su pale, usled daljeg smanjenja kupovine u Kini i slabe domaće potražnje u Evropi.

FAO-v indeks cena mleka je blago opao u avgustu na mesečnom nivou, usled pada kotacija mleka u prahu zbog slabe globalne uvozne tražnje i sezonskog rasta izvoznih mogućnosti u Okeaniji, što je kompenzovalo rast cena maslaca i sira.

U odvojenom izveštaju o tržištu žitarica, FAO je smanjio procenu proizvodnje žitarica u ovoj godini, za jedan posto na 2,78 milijardi tona. Takođe predviđa da će globalna proizvodnja pšenice ove godine biti manja za 0,7 posto i da će iznositi 769,5 miliona tona, uglavnom zbog negativnih posledica produžene suše u Severnoj Americi, i nepovoljnih vremenske prilika u Kazahstanu i Ruskoj Federaciji, zemljama koje su veliki proizvođači hlebnog zrna.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More