Okland: Ubijen napadač koji je nožem ranio ljude u supermarketu

Foto: Tanjug/Alex Burton/New Zealand Herald via AP
283

Novozelandska policija danas je pucala i ubila muškarca nakon što je nožem povredio najmanje pet ljudi u supermarketu u tržnom centru u gradu Okland.

Napadač je preminuo na mestu događaja, prenosi Rojters.

Policija nije saopštila da li je bilo još nadača, niti šta je motiv napada.

Hitna pomoć je navela da je od pet povređenih osoba troje u kritičnom, a jedna u teškom stanju.

Oglasila se premijerka Novog Zelanda
Policija Novog Zelanda je danas ubila “nasilnog ekstremistu” poznatog policiji, izjavila je novozelandska premijerka DŽasinda Ardern, nakon što je napadač u supermarketu nožem ranio najmanje šest osoba.

Napadač, državljanin Šri Lanke, koji je bio na Novom Zelandu deset godina, bio je inspirisan militantnom grupom Islamska država i bio je “pod konstantnim nadzorom”, izjavila je Ardern, a prenosi agencija Rojters.

“Nasilni ekstremista izveo je teroristički napad na nedužne građane Novog Zelanda. On je očigledno bio pristalica ideologije ISIS-a”, dodala je Ardern.

Napadač, koji nije identifikovan, bio je “osoba od interesa” oko pet godina, navodi Ardern, dodajući da je ubijen u roku od 60 sekundi od početka napada u Oklandu.

Policija, koja je pratila čoveka, mislila je da je ušao u supermarket da obavi kupovinu, ali je on, prema rečima jednog od svedoka, izvukao veliki nož i počeo da ubada ljude.

“Radili smo apsolutno sve što je bilo moguće kako bismo ga pratili, a činjenica da smo mogli intervenisati tako brzo, za otprilike 60 sekundi, pokazuje koliko smo ga pažljivo posmatrali”, rekao je policijski komesar Endrju Koster na konferenciji za novinare.

Napadač je, kako navodi, delovao sam, a policija je uverena da nema dalje pretnje za javnost.

Na video snimku objavljenom na društvenim mrežama prikazani su kupci u supermarketu nekoliko sekundi nakon što je izveden napad.

“Ovde je neko sa nožem … ima nož. Neko je izboden”, može se čuti jedna žena.

Čuvar je zamolio ljude da napuste tržni centar nedugo pre nego što je ođeknulo oko šest hitaca.

Ardern je rekla da do današnjeg dana ovaj čovek nije počinio prekršaje koji bi doveli do njegovog hapšenja i pritvora.

Od šest ranjenih ljudi, troje je u kritičnom stanju, jedan u teškom, a drugi u umereno teškom stanju, saopštila je lokalna služba hitne pomoći.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More