Izdubili časopis pa stavili kovanice! Srpkinja pokušala da srednjevekovno srpsko blago prenese u Britaniju

Foto: Uprava carine
190

Carinici su 3. februara 2021. godine na ispostavi Pošta Beograd osujetili pokušaj krijumčarenja 239 antikvitetnih kovanica od kojih pojedine predstavljaju nacionalno blago.

Slučaj je otkriven tokom kontrole izvoznog carinjenja pošiljke koja je iz Vršca upućena primaocu u Velikoj Britaniji, a u kojoj je bio je prijavljen časopis za književnost, umetnost i prekograničnu kulturu “Lumina” težak 350 grama.

Foto: Uprava carine

Detaljnim pregledom pošiljke utvrđeno je da je unutrašnjost časopisa izdubljena sa namerom da se napravi skrovito mesto za krijumčarenje.

Carinici su iz tog udubljenja izvadili nekoliko kesica punih antikvitetnog novca velike kulturne i umetničke vrednosti.

Foto: Uprava carine

Među 239 antikvitetnih novčića upućenih u Veliku Britaniju našla se i kovanica kralja Radoslava iz 1228. godine koja se smatra nacionalnim blagom.

Foto: Uprava carine

Odmah su kontaktirane nacionalne ustanove kulture radi utvrđivanja autentičnosti porekla i vrednosti metalnih kovanica, a zbirka je zadržana do okončanja postupka.

Foto: Uprava carine

Kako je ovu zbirku u Britaniju pokušala da pošalje srpska državljanka, Carinarnica Beograd će uputiti zahtev mesno nadležnom sudu sa predlogom da se predmeti prekršaja predaju Istorijskom muzeju grada Beograda.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More