Ustoličenje Joanikija u senci bezbednosnih rizika

Foto: Printscreen Youtube
150

Pod svodovima Cetinjskog manastira, bez prisustva vernog naroda, u nedelju 5. septembra, biće održana ceremonija ustoličinja 41. mitropolita Joanikija, u prisustvu patrijarha srpskog Porfirija, sveštenstva i predstavnika više sestrinskih crkava.

Veče uoči ustoličenja, u Hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici biće organizovan doček patrijarha srpskog Porfirija, kome će to biti prva poseta Crnoj Gori od izbora za prvog među jednakim arhijerejima SPC.

Joanikije: Dolazak patrijarha u Crnu Goru je blagoslov

 

Ovaj isključivo crkveni događaj, od same najave ustoličenja mitropolita Joanikija u Cetinjskom manastiru, podigao je tenzije i produbio ionako duboke podele po svim osnovama u Crnoj Gori, koje su na javnoj sceni izražene posebno od izbornog poraza Demokratske paritje socijalista Mila Ðukanovića na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima.

Te političke, verske, nacionalne i druge podele su svečani i isključivo verski događaj ustoličenja mitropolita prebacile na politički teren, zahtevom svih opozicionih političkih partija, predvođenih Ðukanovićevim DPS-om i tzv. Patriotskim komitskim savezom, da taj čin bude izmešten iz Cetinjskog manastira, inače, vekovnog sedišta Mitropolije crnogorsko-primorske SPC.

U cilju smirivanja situacije Mitropolija-crnogorsko primorska odustala je od planiranog svenarodnog sabora na Cetinju i povukla pozivnice upuceno politicarima da prisustvuju tom događaju.

Joanikije u više navrata i danas apelovao na sve građane Crne Gore na očuvanje mira i bratske sloge.

Posebno je naznačio da je ustoličenje isključivo verski čin, kojem, kako je istakao, ne treba pridavati nikakve političke oznake.

Crnogorski premijer zdravko Krivokapić ranije je nakon razgovora sa ambasadorima zemalja EU saopštio da je odustao da ide na Cetinje, a predsednik Milo Ðukanovic najavu odlaska na protest protivnika ustolicenja, nije javno povukao, ali poznavaoci prilika navode da on sigurno neće ići na Cetinje.

A tu odluku, ocene su, treba posmatrati u kontekstu njegovog razgovara sa šeficom Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori ambasadorkom Oanom Kristinom Popa nakon čega je usledio poziv iz njegovog kabineta na ” razumijevanje osjetljivosti društvenog konteksta i mogucih posljedica po mir i stabilnost zemlje i njenu evropsku perspektivu”.

Međutim, bez obzira na brojne pozive na mir, smirivanje strasti i odgovornost prema bezbednosnj situacij Veće za bezbednost i odbranu Crne Gore je danas odlučilo da bude u stalnom zasedanju, do okončanja onih najavljenih i prijavljenih i onih neprijavljenih događaja.

Naime ministar policije Sergej Sekulović izjavio je ovih dana da procena bezbednosti generalno nije povoljna, kao i da se “operativnim radom došlo do saznanja da postoje ekstremi sa obe strane i da planiraju radikalizaciju” događaja u nedelju na Cetinju.

Ineče Mitropolija je pozvala verni narod i građane da se sutra u 18 sati okupe ispred Hrama Hristovog vaskrsenja radi dočeka patrijarha Porfirija, što je mitropolit Joanikije nazvao velikim događajem i poručio da je njegov dolazak blagoslov za Crnu Goru.

Po dolasku patrijarha planirana je večernja služba, a nakon toga njegovo ii obraćanje patrijarha mitropolita Joanikija, a zatim će biti organizovan kulturno-umetnički program.

Oko podgoričkog Hrama, prema pisanju medija, u toku su završne pripreme za doček patrijarha, sa desne strane ulaza u Hram postavljen je veliki portret Svetog Save, a sa leve strane potret Sv. Petra Cetinjskog.

U nedelju će u Cetinjskom manastiru u 8.00 početi Sveta arhijerejska liturgija sa činom ustoličenja, koju će služiti patrijarh srpski Porfirije sa arhijerijerima naše i ostalih pomesnih crkava. Oba događaja biće direktno prenošena na Javnom servisu RTCG.

Činu ustoličenja kako je najavljeno prisustvoavće samo episkopi s gostima, deo sveštenstva Mitropolije i po nekoliko predstavnika crkvenih opština.

Očekuju se predstavnici Jerusalimske patrijaršije, iz Ruske pravoslavne crkve, Ukrajinske pravoslavne crkve, Ruske zagranične crkve, Poljske pravoslavne crkve, Bugarske pravoslavne crkve, Pravoslavne crkve čeških i slovačkih zemalja i Albanske pravoslavne crkve i drugi.

Inače, mitroplit Joanikije će na tronu Svetog Petra Cetinjskog naslediti mitropolita Amfilohija koji je preminuo oktobra prošle godine.

Njegovo sedište je u Cetinjskom manastiru, jednom od najznačajnijih manastira SPC, koji je posvećen rođenju Presvete Bogorodice.

Manastir je podignut 1484. godine, kao novi katedralni manastir Zetske mitropolije, ali je 1692. stradao od Mlečana pri dolasku Sulejman paše, nakon čega je u vreme mitropolita skenderijsko primorskog Danila Petrovića podignut novi manastirski kompleks.

Prvi manastir na Cetinju sazidao je 1484. godine Ivan Crnojević vladar i tada je postao sedište Zetske mitropolije.

U manastiru se čuvaju: ruka Svetog Jovana Krstitelja, mošti Svetog Petra Cetinjskog, čestica Časnog krsta Gospodnjeg, epitrahelj Svetog Save, kruna srpskog kralja Stefana Dečanskog iz dinastije Nemanjića iz 14. veka koja je bila i kruna crnogorskog kralja Nikole I Petrovića…

Mitropolija je osnovana 1219. kao Zetska eparhija, a osnivač je bio Sveti Sava.

Reč je o jednoj od najstarijih eparhija SPC.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More