Angela Merkel: Nemačke vlasti će obezbediti koliko god novca bude potrebno za sanaciju štete od poplava

Foto: Tanjug/AP Photo/Carlos Gonzalez
189

Kancelarka Angela Merkel obećala je danas da će nemačke vlasti da obezbede koliko god novca bude potrebno za sanaciju štete nastale usled razornih julskih poplava.

Nemačka vlada je brzo uvela paket hitne pomoći za žrtve poplava od oko 400 miliona evra, a prošlog meseca se saglasila da obezbedi 30 milijardi evra dugoročne pomoći za obnovu pogođenih regiona.

Merkel je nakon današnje posete gradu Altenaru, koji je posebno stradao u poplavama, saopštila da je sedam nedelja nakon što je prvi put obišla ovo područje da pregleda štetu od poplava, videla veliki napredak, ali da je svesna da je još dosta toga potrebno da se uradi, prenosi AP.

Nemačka: Koliko korona politika utiče na volju i odluke birača?

Upitana da li će 30 milijardi evra biti dovoljno za pokrivanje troškova obnove, Merkel je rekla da će, ako to nije dovoljno svaka buduća nemačka vlada znati da mora da učini više.

“Niko ne treba da se plaši da će ovaj plan propasti zbog novca”, rekla je ona na konferenciji za novinare.

Premijerka nemačke savezne države Rajna-Palatinat Malu Drejer, potvrdila je da stanovnici mogu da počnu sa prijavom za pomoć u vezi obnove početkom oktobra.

Više od 180 osoba poginulo je u Nemačkoj, a stotine ih je povređeno u poplavama 14. i 15. jula, koje su takođe odnele živote i u susednoj Belgiji.

Obilne padavine pretvorile su male tokove u besne bujice koje su nosile kuće, mostove i automobile, a najviše razaranja pretrpela je dolina reke Ar, u blizini Bona, u zapadnom delu Nemačke

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More