Obeleženo stradanje SRBA u Garavicama: Veliki broj dece i civila ubijeno je od strane USTAŠA!

Foto: youtube/printscreen
117

U spomen-području Garavice, kod Bihaća, obeleženo je 80 godina od stradanja Srba, žrtava ustaškog zločina u tom mestu 1941. godine, javlja RTRS.

Parastos ubijenim služilo je sveštenstvo Eparhije bihaćko-petrovačke, a potom su u spomen-području položeni venci i cveće.

Obeležavanju su prisustvovali srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović.

Prisustni su bili i srpski predstavnici u institucijama BiH, predstavnici viš lokalnih zajednica, Trećeg pešadijskog puka, SUBNOR-a Srpske, nevladinih organizacija i udruženja od javnog interesa proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog, kao i Odbora “Garavice 1941” i Udruženja građana “Una” i potomci stradalih.

Obeležavanje je organizovao Odbor za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova vlade Republike Srpske.

Garavice, mesto udaljeno dva i po kilometra od centra Bihaća, predstavlja jedno od najvećih stratišta srpskog naroda u NDH, navodi RTRS.

Prema engleskim obaveštajnim podacima, na širem području Bihaća ubijeno je između 14.000 i 14.500 ljudi, dodaje se.

Početkom Drugog svetskog rata 1941. godine, ustaše su u Garavicama ubile više od 12.000 srpskih civila, a među žrtvama je bio i veliki broj dece.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More