“Hvala što brinete o NAŠIM LJUDIMA koji žive u AUSTRIJI”, Vučić uručio ORDEN SRBIJE austrijskom kancelaru!

FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/ bg
660

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je danas Orden Republike Srbije na lenti kancelaru Austrije Sebastijanu Kurcu.

Vučić je Kurca odlikovao za naročite zasluge u razvijanju i učvrsćivanju saradnje i prijateljskih odnosa Srbije i Austrije.

Kurc je odlikovan Ukazom predsednika Republike od 30.avgusta ove godine.

Ordenom Srbije na lenti ranije su, između ostalih, odlikovani i predsednici Grčke, Slovačke, Kipra, Rumunije, Češke, knez od Monaka, premijeri Španije, Bugarske…

Predsednik Srbije zahvalio se Kurcu na podršci ka EVROPSKIM INTEGRACIJAMA!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je danas austrijskom kancelaru Sebastijanu Kurcu na podršci Austrije i njega lično evropskom putu Srbije, dodajući da je naša zemlja od danas, kada je primio najviše odlikovanje, njegova druga kuća.

“Srbija je posebno zahvalna kancelaru na ličnom nastojanju da proceš evropskih integracija Srbije bude ubrzan, bez čega ni austrijska podrška ne bi bila tako izričita”, rekao je Vučić nakon sastanka sa Kurcom.

Izrazio je uverenje da će podrška Austrije i ubuduće biti značajna i velika.

Vučić je rekao da je za Srbiju posebno važno da može da računa na Austiju i kancelara lično kao prijatelje, posebno u uslovima u kojima se suočavamo sa brojnim i teškim problemima, od pandemije do migranata .

“Sa druge strane, poznajuhi Sebastijana Kurca dugo godina, on je svoj politički talenat, a jedan je od najtalentovanijih političara, pretočio u izuzetne rezultate, političke, ekonomske, ali i u saradnji sa Srbijom”, rekao je Vučić.

Predsendik Srbije je Kurcu čestitao na odlikovanju koje mu je uručio, nazivajući ga osvedočenim prijateljem Srbije.

“Od danas je Srbija vaša druga kuća”, poručio je Vučić.

Dodao je da je predanost kancelara u jačanju ukupnih ekonomskij, političkih odnosa i dalje povezivanje dve zemlje, od ogromnog značaja za Srbiju.

“Za mene lično, ostavili ste izuzetan utisak i pre izbora na fuknciju kancelara”, rekao je Vučić.

Zahvalio je Kurcu na prijemu i brizi za srpsku dijasporu u Beču, što je gest koji potvrđuje odnos prema Srbiji.

“Hvala što brinete o našim ljudima koji žive u Austriji, koji su jedan od najbolje integrisanih delova društva”, rekao je Vučić.

On je dodao i da je u poslednjih 10 godina udvostručena ekonomska saradnja sa Austrijom, a ta zemlja jedan od najvažnijih investitora u Srbiji.

“Ovo za nas nije ni mali ni beznačajan datum. Verujem da i vas ovaj orden obavezuje i da predstavlja i odgovornost u pružanju dalje podrške Srbiji. A, mi ćemo sa ponovom pružati podršku daljem napretku odnosa Srbije i Austrije”, rekao je Vučić.

“Skoro sam POCRVENEO”, Kurc oduševljen ORDENOM, pohvalio SRPSKU EKONOMIJU, a evo šta je rekao o Srbiji u EU!

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc ocenio je danas odnose sa Srbijom kao odlične i posebno pohvalio srpske vlasti zbog, kako je rekao, odličnih privrednih rezultata.

On je istakao da se Austrija uvek zalagala za evropsku perspektivu za Srbiju i poručio: „Imaćete i u budućnosti punu podršku Austrije”.

Kurc je, na zajedničkoj konferenciji za štampu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, rekao da je počastvovan tako lepim i prijateljskim rečima koje je izneo šef srpske države uručujući mu orden.

„To su bile tako prijateljske reči da sam skoro pocrveneo“, rekao je on.

Kurc se zahvalio na dobroj saradnji Srbiji, i izrazio uverenje da od te kooperacije obe države profitiraju.

„Tačno je da sam se u mom političkom delovanju, najpre kao državni sekretar za integraciju, pa ministar spoljnih poslova i sada kao kancelar, uvek trudio da imam dobar kontakt sa zemljama Zapadnog Balkana, posebno sa Srbijom. Raduje sme sto imamo u Austriji mnogo ljudi iz Srbije koji daju značajan doprinos našoj državi“, naglasio je on.

Kurc se zahvalio srpskoj vladi i predsedniku na dobroj ekonomskoj saradnji, ističući da je Srbija najveći trgovinski partner Austrije na Zapadnom Balkanu.

Ukazao je da postoji trgovinska razmena u vrednosti koja je viša od milijardu evra.

Podsetio je da je Austrija drugi investitor u Srbiji, zbog čega ga raduje odličan ekonomski razvoj Srbije.

„Čestitao bih svim odgovornima, predsedniku i vladi, jer privredni rast u ovoj godini od šest, možda i sedam odsto je impresivan, posebno ako se ima u vidu i prošla godina, kada gotovo da nije bilo nijedne druge zemlje sa tako malim padom. Čestitam i na odličnom upravljanju pandemijom, Srbija je bila prva zemlja u Evropi koja je počela sa vakcinacijom, bila je brža i od EU“, ukazao je Kurc.

On je naglasio da želi da se zahvali i na podršci oko tema koje su za Austriju važne.

„Poslednjih godina suočili smo se sa masivnom ilegalnom migracijom, a Srbija je dala značajan doprinos u borbi protiv ilegalne migracije“, dodao je on.

Austrija, prema njegovim rečima, i unutar EU se uvek zalagala za evropsku perspektivu za Srbiju i države Zapadnog Balkana.

„Imaćete i u budućnosti punu podršku Austrije“, poručio je on.

Kurc je zahvalio na dobroj bilateralnoj saradnji, posebno podvukavši i ljudsku povezanost dve zemlje.

Kurc: Nadamo se uskoro otvaranju klastera sa Srbijom

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc izjavio je danas da se nada skorom otvaranju klastera u procesu pristupnih pregovora Srbije sa Evropskom unijom.

Kurc je istakao da je važno da Evropska unija bude predvidiva, jer je to temelj poverenja u Uniju.

U tom smislu, istakao je da je važno da postoji priznanje za enorman napredak koji se ovde desio, posebno kada je reč o privredom rastu, kao i borbom protiv korona virusa.

“Zaista se nadam da će uskoro doći do otvaranja klastera i angažovaćemo se na tome”, rekao je Kurc odgovarajući na pitanja novinara na zajedničkoj pres konferenciji sa predsednikom Srbije.

Vučić: Pitanje Šengena je vrlo komplikovano

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je pitanje prijema Srbije u Šengen, kao što to predlaže češki premijer Andrej Babiš, vrlo komplikovano-

„To pitanje Šengena je vrlo komplikovano. Znate da imaju problema i zemlje koje su članice EU kao što su Hrvatska, Rumunija, i Bugarska. Zahvalan sam Andreju Babišu na njegovoj inicijativu“, rekao je on na konferenciji za štampu sa austrijskim kancelarom Sebastijanom Kurcom.

Kurc, kojem je postavljeno pitanje da li podržava ideju češkog kolege, kazao je da iduće nedelje putuje u Češku gde će imati razgovor sa Babišom. „Do sada o toj temi nismo razgovarali“; odgovorio je on.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More