Do kraja godine 4 investicije iz AUSTRIJE, Vučić: Neki u EU neće proširenje – nije skepsa, nego realnost!

FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/ bg
4,050

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je cetiri značajne investicije iz Austrije do kraja godine .

Vučić je, na konferenciji za štampu posle sastanka sa austrijskim kancelarom Sebastijanom Kurcom, rekao da je sa šefom austrijske vlade razgovarao na tu temu.

„Imaćemo četiri značajne austrijske investicije do kraja ove godine, što u smislu polaganja kamena temeljca“, rekao je on.

Ukazao je da je Austrija među glavnim investitorima u Srbiji.

Istakao je da je u prvoj polovini ove godine trgovinska razmena povećana za 22,3 odsto, što je više od onoga što je zabeleženo u istom periodu u rekordnoj 2019.godini.

Izrazio je uverenje da će se takav uspon nastaviti u trgovinskoj razmeni, ali i dovođenju investitora.

„Svaki politički signal od nekoga ko ima tako dominantnu podršku u Austriji kao što je ima kancelar Kurc, je važna, jer otvara put i govori da je dobro ulagati u Srbiju“, naglasio je Vučić.

Rekao je da će Srbija nastaviti da radi sa Privrednom komorom Austrije, kao i sa Švajcarcima i Nemcima i po pitanju dualnog obrazovanja.

Po poslednjim podacima, je od 4. 000 đaka koje smo školovali po tom principu, 70 odsto u svojoj struci dobilo posao. To su promene koje smo najavljivali, a za šta smo bili kritikovani, i važne stvari zbog kojih Srbija ide napred“, rekao je on.

Vučić je kazao da je ponosan što je agencija Fič potvrdila visoki rejting Srbije, i označila ga stabilnim i sa dobrim izgledima za dalji napredak.

Ukazao je da je fiskalna situacija u Srbiji dobra, da držimo javni dug stabilnim, da je Srbija zemlja u kojoj najbrže rastu plate i penzije u celom regionu, da je privikla 61 odsto svih stranih investicija na Zapadnom Balkanu.

„Ne bismo to sve mogli da nemamo ovakve prijatelje, ljude koji veruju u Srbiju i njenu budućnost, kao što mi verujemo u njihovo znanje, tehnologiju i podršku“, naglasio je Vučić.

Vučić: Neki u EU neće proširenje – nije skepsa, nego realnost

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da strateški cilj Srbije svakako jeste EU, ali da u samoj Uniji postoje zemlje koje su umorne ili čak ne žele proširenje, i da bi bilo fer da se to tako I kaže, te da njegova konstatacija o tome nije skeptičan, već realističan pristup.

“Nije skeptičan, nego realističan pristup. Ja sam i na Bledu rekao da se Srbija nalazi na EU putu, znamo domaći zadatak, da moramo da idemo ka postizanju kompromisa sa Prištinom. Ne bežimo i odlično razumemo poruke EU”, rekao je Vučić odgovarajući na pitanje u vezi sa njegovom nedavom izjavom u vezi sa tokom evropskih integracija.

Kako je istakao, realistična je činjenica, o kojoj se malo govori, jer niko ne želi da o tome priča, da u EU ima zemalja koje su ne samo umorne, već i ne žele proširenje.

“Bio bi fer i da nam to neko kaže”, naglasio je Vučić.

U tom kontekstu, pomenuo je primer Severne Makedonije, koja, kaže, promeni ime, što nema ko nije podržao od političara, dobije obećanje iz EU, a onda se pojavi zemlja koja to uslovljava.

“A, nama kažu da uradimo 10 stvari i mi to uradimo, od vladavine prava, gasa, rakija, viskija, izmene Ustava i ne otvorimo nijedno poglavlje… Postavlja se pitanje”, ukazao je predsednik Srbije.

Kako je primetio, nekada smo mogli i manje da uradimo i da otvorimo poglavlja, a sada kada uradimo više, nema otvaranja klastera.

“Ta slika iz naših cipela nije ružista, ali ne kukamo, ovo je samo relano saledavanje stvari”, ponovio je Vučić.

On je poručio da će Srbija nastaviti da radi na ispunjavanju svojih obaveza, da je strateški cilj članstvo u EU, od koga se ne odustaje, ali da u međuvremenu, kako je rekao, moramo sami da vodimo računa o rastu naše privrede, našim građanima koji moraju da imaju veće plate, penzije.

“To je politika ozbiljnosti, odgovornosti i nije skeptično nego realistično”, rekao je Vučić.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More