Prvi podaci studije američkih: Delta varijanta ne izaziva teže slučajeve kod dece i adolescenata

FOTO: Pixabay
213

Delta varijanta koronavirusa ne izaziva teže slučajeve kovida-19 kod dece i adolescenata u odnosu na druge varijante virusa, pokazali su prvi podaci iz studije koje su objavile američke zdravstvene vlasti.Zabrinutost zbog posledica delta varijante na mlade raste već nekoliko nedelja u SAD-u, zbog rastućeg broja hospitalizovane dece.

Centar za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC), glavna savezna agencija za javno zdravstvo  u zemlji, proučila je podatke pacijenata hospitalizovanih zbog kovida-19 u 99 okruga u 14 saveznih država.

“Na proleće 2022. kraj KORONE”, predsednik Udruženja NEMAČKIH LEKARA izneo najnoviju prognozu!

 

Agencija je uporedila razdoblje od početka marta do polovine juna s onim od polovine juna do kraja jula, kada je delta postala dominantna u Sjedinjenim Državama.

Između ta dva razdoblja stopa hospitalizacije dece i mladih do 17 godina porasla je pet puta.

Međutim, „postotak dece i adolescenata koji su primljeni u bolnicu zbog teškog oblika bolesti“, na primer primljenih na intenzivnu negu, „bio je sličan pre razdoblja kad je delta varijanta postala dominantna i tokom njega“.

Osim toga, studija pokazuje i da vakcine dobro štite adolescente protiv delta varijante, jer je procenat hospitalizacije oko deset puta viši za nevakcinisane. U SAD-u, od 12 godina može se dobiti vakcina Fajzer.

CDC ipak naglašava da je broj teških slučajeva kovida-19 između polovine juna i kraja jula kod dece i mladih bio premali da bi poređenja bila u potpunosti relevantna.

Naglašava da je podatke nužno pratiti dalje u budućnosti.

 

Izvor N1
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More