PATRIJARH PORFIRIJE PORUČIO: Crkva je jedinstveni krov i prostor za sve nas! Ali molimo se i za našu braću ovde da ih Gospod urazumi

FOTO: TANJUG/ ZORAN ZESTIC/
286

Vernici Srpske pravoslavne crkve (SPC) iz svih krajeva Crne Gore okupili su se večeras ispred Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, povodom svečanog dočeka patrijarha srpskog Porfirija, a uoči najavljenog ustoličenja mitropolita Joanikija sutra na Cetinju.Porfirije i Joanikije su stigli ispred hrama nešto pre 18 časova, a na skupu su i premijer Zdravko Krivokapić, ministri, poslanici Demokratkog fronta i Demokrata.

Okupljeni nose zvanične zastave Crne Gore, crkvene zastave, trobojke, zastave Srbije, pevaju Kosovu i Srbiji.

Patrijarh Porfirije stigao u Crnu Goru, srdačan zagrljaj sa Joanikijem (VIDEO)

 

“Mi smo se molili Bogu da dobijemo na čelu ove drevne svetosavske Arhiepiskopije dostojnog Arhijereja i Gospod je preko Sabora arhijereja SPC je uslišio naše molitve”, rekao je patrijarh koji je na tome čestitao i vernicima.

“Velika je naša radost i spremni smo da je podelimo sa svima i sa raimokatolicima i drugom decom Avramovom – Jevrejima i muslimanima.

„Ako u bratski zagrljaj zovemo njih, kako onda da zovemo našu braću koja nas nazivaju svakakvim imenima. Grlimo ih sa obe ruke. Njih baš želimo da primimo u bratski zagrljaj“, rekao je patrijarh.

Pružamo im ne jednu ruku nego sve ruke kao i svoje srce, istakao je patrijarh. Ali molimo se i za našu braću ovde da ih Gospod urazumi. Baš njih želimo da primimo više nego bilo koga drugog u bratski zagrljaj, jer znamo kao pravoslavni hrišćani znamo da bez obzira na to kako neko sebe doživljava, na bilo koje i bilo kakve razlike svi smo jedno. Crkva je jedinstveni krov i prostor za sve nas.

Patrijarh srpski Porfirije poručio je okupljenima ispred hrama u Podgorici da se ovakvi dani i događaji opisuju u Svetom pismu.

„Ovaj dan dan i ovaj susret je po našoj volji i izraz je naših najdubljih želja“, rekao je on.

Mi nemamo neprijatelje, iako neki ljudi Crkvi Hrsitovu kao i smaog Hrista mogu videti kao neprojatelje. Bog nas neće pitati šta su nam učinili, već šta smo mi njima, da li smo posvedočili raspetog Hrista? da li smo spremni da činimo kao što je činio blaženopočivši mitropolit Amfilohje i kao što je činio i čini novoizabrani mitrolpolit Joanikije koji su nosili breme onih koji su podržali Crkvu Hristovu i onih koji to nisu.

“Pozivam sve krštene ljude da podrže mitropolita Joanikija i već čujem neke kako kažu da on nije izabran. Ja kažem da jeste izabran legalno”, rekao je patrijarh.

Na pitanje patrijarha da li je vladika Joanikije dostojan da bude mitropolit, narod je odgovoio usklicima “Dostojan!” “Naravno da je dostojan i to svi treba da znaju!

Ja, nemojte mi zameriti što ću reći lično, vašeg novog mitropolita dobro poznajem, prijatelji smo, ali mnogo više od toga, braća smo, znamo se od studentskih dana, ali ne od kada smo studirali bogoslovske nauke zajedno, kada smo se sabirali u studentskoj sobi u Studentskom gradu u Beogradu, on student filosofije, a ja studnet arheologije. Sabirali smo se i imali smo samo jedno pitanje: Ko je taj Bog?”

Izvor Kurir
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More