Patrijarh: “Mir je ovde potrebniji nego išta”; Joanikije: Podele veštački izazvane

FOTO: TANJUG/ ZORAN ZESTIC/bs
182

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije koji je danas ustoličen u Cetinjskom manastiru, izjavio je da je sve učinjeno da zbog tog svečanog čina ne bude podela, a da će trebati dosta vremena da one budu uklonjene.

On je, u obraćanju nakon ustoličenja, zatražio oproštaj zbog neprijatnosti i podela koje je taj čin izazvao, i istakao da su te podele veštački izazvane.

“Oprostite zbog te neprijatnosti i tih podela koje su veštački izazvane. Sve smo učinili da ih ne bude i da ih uklonimo, ali trebaće nam dosta vremena”, rekao je mitropolit Joanikije u Cetinjskom manastiru.

Mitropolit je poručio i da neće pričati o mukama, već će, kako kaže, zablagodariti Bogu, jedinom istinitom tvorcu svega vidljivog i nevidljivog.

Prema njegovim rečima, mitropolija crnogorsko-primorska bila je i ostala jedan od najjačih stubova u velikoj oduhovljenoj građevini SPC kroz celu njenu istoriju.

“Zablistala je svetošću njenih arhijereja, podižnika i mučenika, lepotom njenih svetinja i neprekidnog umetničkog stvaranja”, rekao je ustoličeni mitropolit Joanikije.

Nakon ustoličenja, mitropolit Joanikije zahvalio je patrijarhu srpskom Porfiriju i svetom arhijerejskom saboru na, kako je istakao, dostojanstvu na koje je izabran.

Porfirije: Mir je ovde potrebniji nego išta

Patrijarh srpski Porfirije je na ustoličenju Joanikija rekao da je da je dužnost mitropolita crnogorsko-primorskog, na koju je izabran, velika dužnost i čast.

“Velika je čast dođi na tron Svetog Petra Cetinjskog i mnogih svetitelja do danas i posle velikog oca blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija”, rekao je patrijarh.

FOTO: TANJUG/STR/ bg

On je poručio da u Cetinjski manastir nisu došli da bilo šta, kako je rekao, ometaju i ugroze ili ne daj Bože ukrademo, došli smo da obavimo sveti čin ustoličenja izabranog mitropolita Joanikija.

“Mir je ovde potrebniji nego išta. Vi ste ovde da ne pitate ko je ko i kom narodu pripada, Vi ste ovde da otupljujete ostrice i spajate mostove”, kazao je Porfirije.

Patrijarh:Dužnost mitropolita je da gradi mostove

Patrijarh srpski Porfirije čestitao je danas građanima Crne Gore ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija i poručio da je njegova dužnost da, posebno na ovim prostorima, otupljuje oštrice i gradi mostove.

“Njemu neće biti lako, ali ima podršku vas braćo i sestre i srce naše crkve bez trunke rezerve”, poručio je patrijarh srpski.

On je citirao apostola Pavla da kada, kako je rekao, govore protiv nas trpimo, molimo se i blagosiljamo.

“Neka budu i reči Njegoša da se razvedri nad Crnom Gorom, da zasija ljubav i razumevanje i jedinstveno”, naveo je patrijarh i dodao da je siguran da se danas raduje čitava srpska crkva.

Patrijarh Porfirije ustoličio mitropolita Joanikija

 

Počelo ustoličenje: Patrijarh Porfirije i mitropolit Joanikije stigli helikopterom (FOTO)

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More