Ova pravila važe za osoblje u obdaništima u austrijskim pokrajinama: “Da osiguramo da obrazovne institucije ostanu otvorene”

Foto: Pixabay/jarmoluk
222

Osoblje u obdaništima u austrijskim pokrajinama Beč, Donja Austrija i Burgenland od danas mora da bude vakcinisano ili da ima važeći negativni korona test da bi moglo da dolazi na posao.

Odgovarajuću uredbu izdao je ministar zdravlja Volfgang Mikštajn, a on se najpre primenjuje na istočnu Austriju gde je od danas krenula nova školska godina, a nedelju dana kasnije primenjivaće se i na ostale delove Austrije.

Od 1.oktobra nevakcinisano osoblje obdaništa moraće jednom nedeljno da prikaže PCR test.

Do tada dovoljno je da imaju tri antigenska testa nedeljno.

“Glavni cilj u ovoj fazi pandemije jer da osiguramo da naše obrazovne institucije ostanu otvorene”; poručio je Mikštajn.

Naglasio je da je testiranje pedagova važan instrument, ali da je vakcina glavno oružje protiv korone.

“Zbog toga moramo da postignemo što je moguće višu stopu vakcinacije za dobrobit naše dece “, rekao je ministar.

Škole otvaraju svoja vrata tronedeljnom “bezbednosnom fazom”, tokom koje svi nastavnici tri puta nedeljno moraju da se testiraju, a nevakcinisani moraju prikazati i jedan PCR test nedeljno.

Nakon te faze ukida se obaveza testiranja za vakcinisane pedagoge.

Takođe uredba predviđa da sva eksterna lica koja ulaze u odbanište moraju nositi masku i prikazati ili sertifikat o vakcinaciji, potvrdu o preležanom kovid19 ili negativan test.

Od te mere izuzeti su samo roditelji koji dovode decu i ne zadržavaju se duže u obdaništu.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More