EU skida SRBIJU sa ZELENE LISTE?! Sutra pada ODLUKA!

Hoće li Evropska unija skinuti SRBIJU sa liste zemalja koje su bezbedne za putovanja?!

Foto: guillaume-perigois-wVqC9dty3VQ-unsplash
252

EU razmatra uklanjanje Srbije i još pet zemlja sa tzv ”zelene liste” trećih zemlja čijim građanima je dozvoljen ulazak u EU na osnovama dobrih epodemioloških parametara što znači da bi se i posetioci koji se vraćaju iz tih zemalja mogli suočiti sa pooštrenom kontrolom, poput testova na COVID-19 ili karantina.

Ambasadori zemlja članica bi sutra na sastanku u Briselu trebalo da odlučuju o tome koje će zemlje ostati, a koje će biti uklonjene sa ”zele liste” koja se ažurura dva puta mesečno.

Posebni zdravstveni komitet EU predložio je uklanjanje sa liste Srbije, Albanije, Japana, Jermenije, Azerbejdžana i Bruneija.

U Briselu navode da su prosečni novi dnevni slučajevi infekcije KOVID-19 u ovih šest zemalja naglo porasli sa ispod 40 na milion stanovnika, koliko je bilo krajem juna, na više od 100 nedeljno, pri čemu je u Srbija ta brojka stigla i do 500.

U prethodnom krugu, pre deset dana, zbog pogoršane epidemiloške situacije, sa ”zelene lisite” već su uklonjene Crna Gora, Sevrna Makedonija i Kosovo.

Odluka amabasadora EU trebalo bi da bude i formalizovana do kraja nedelje.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More