“Nikola Tesla, čovek koji je definisao budućnost”, izložba o SRPSKOM NAUČNIKU u Italijanskom institutu za kulturu

"Pokazali smo ne samo Meučijevo umeće već i značaj koji Nikola Tesla ima u SRBIJI"!

Foto: printscreen/youtube
219

Izložba akvarela “Nikola Tesla, čovek koji je definisao budućnost” italijanskog arhitekte i grafičkog dizajnera Danielea Meučija otvorena je večeras u Italijanskom institutu za kulturu u Beogradu i trajaće do 28. septembra.

“Za mene je ovo velika čast, ali i velika zabava i jako je lepo videti ono što ja svakodnevno radim kod kuće ovako uramljeno i izloženo”, rekao je autor Meuči, koji već tri godine istražuje Teslin život i delo kako bi na ovaj način upoznao italijansko stanovništvo sa njim.

Izloženo je oko 50 radova u akvarel tehnici koji su posvećeni velikom srpskom naučniku i njegovom nesvakidašnjem životu, a koji su nastali kao rezultat Meučijevog rada na prvoj grafičkoj noveli o Tesli.

Kako je najavljeno, novela će izaći iz štampe u decembru, u izdanju izdavačke kuće “Komshe d.o.o”.

“Kada sam upoznao predstavnika izdavačke kuće i autora i kada su mi oni ispričali o grafičkoj noveli koju planiraju da izdaju, odmah sam predložio i da organizujemo jednu malu izložbu ne samo kako bismo prikazali tu umetničku lepotu i Meučijevo crtačko umeće, već i značaj koji Nikola Tesla ima u Srbiji”, otkrio je direktor Italijanskog instituta za kulturu Roberto Činkota.

Po njegovim rečima, Meuči je tip umetnika koji putujući i svojim radom pokazuje glavni interes koji postoji, a to je povezivanje dveju zemalja.

Osnivač i predsednik Tesline naučne fondacije iz Filadelfije, pronalažac Nikola Lončar i počasni direktor Tesline fondacije Marko Lopušina su potom dodelili Meučiju Medalju Nikole Tesle, koja se dodeljuje ljudima koji čuvaju lik i delo ovog velikog naučnika.

Dodela ovog priznanja bila je neočekivana, ali i veoma prijatno iznenađenje za sve prisutne i samog autora.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More