Bajden u područjima pogođenim uraganom Ajda: “Ne možemo da vratimo vreme, ali možemo da sprečimo dalje pogoršavanje situacije”

Foto: Tanjug/AP Photo/Susan Walsh
175

Američki predsednik Džozef Bajden obišao je države Nju Džersi i Njujork kako bi utvrdio razmere štete koju je tom regionu naneo uragan Ajda.

Razgovarao je sa lokalnim liderima u gradu Hilsborou u Nju Džersiju i obišao deo opštine Menvil koja je teško oštećena u oluji.

Na brifingu kome su prisustvovali lokalni, državni i federalni zvaničnici i guverner Nju Džersija Fil Marfi, predsednik je istakao da ekstremni vremenski uslovi pogađaju svaki deo Amerike i izrazio saučešće porodicama koje su pretrpele “teške gubitke” zbog uragana, preneo je Glas Amerike.

Bajden je takođe pozvao na federalna izdvajanja za jačanje infrastrukture kako bi se bolje zaštitili ljudi i imovina od budućih oluja u tom i drugim regionima.

“Ne možemo da vratimo vreme, ali možemo da sprečimo dalje pogoršavanje situacije”, rekao je predsednik i dodao da naučnici decenijama upozoravaju da će doći ovakvi dani i da je potrebna hitna akcija.

Bajdenov plan izdvajanja hiljadu milijardi dolara za obnovu nacionalne infrastrukture još nije usvojen u Kongresu.

“Nadam se da ćemo neke stvari moći trajno da rešimo zahvaljujući predlogu zakona o infrastrukturi”, izjavio je predsednik u Beloj kući pred odlazak u Nju Džersi.

Bajden je proglasio stanje prirodne katastrofe za delove Njujorka i Nju Džersija koji su najteže pogođeni u oluji prošle nedelje, čime je oslobođena finansijska pomoć iz federalnog buždeta.

Pomoć je namenjena kompanijama i pojedincima u šest okruga u Nju Džersiju i pet u Njujorku, gde su rekordne padavine dovele do izlivanja reka i kanalizacija, a poplavljeni su brojni putevi, kuće i prodavnice.

U oluji je stradalo najmanje 50 osoba u šest država na istočnoj obali, među kojima 27 u Nju Džersiju i 13 u Njujorku. Uragan je prethodno usmrtio najmanje 12 osoba u Luizijani, 2.100 kilometara daleko.

U gusto naseljenom regionu Njujorka i Nju Džersija neke od žrtava su se utopile pošto je voda brzo prodrla u stanove u suterenima, dok su drugi stradali u poplavljenim automobilima. Oluja je izazvala i tornada, koja su teško oštetila kuće i poslovne zgrade.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More