Skup Interparlamentarne unije u Beču, učestvuje i predsednik Skupštine Srbije

FOTO: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ bg
205

Vanredni uslovi u kojima živimo već skoro dve godine, doprineli su rastućoj diskriminaciji nad ženama, bilo da je reč o kućnom nasilju, koje je u velikom porastu, ili diskriminaciji na radnom mestu i društvu uopšte, upozorio je danas predsednik Skupštine Srbije Iviča Dačić na konferenciji Interparlamentarne unije u Beču.

Dačić je na panelu “Stavljane van snage zakona koji diskriminišu žene i devojčice jedini je način da se ostvari rodna ravnopravnost”, ukazao da to nazadovanje zabrinjava i zahteva odlučnu akciju svih institucija i celog društva.

“Parlamenti u tome imaju ključnu i nezamenljivu ulogu”, naglasio je Dačić.

U tom smislu, on je naveo da je Srbija na vreme prepoznala negativna kretanja i otvorila veoma široku društvenu diskusiju o borbi protiv diskriminacije u novim uslovima, što je rezultiralo donošenjem novih i modernih zakona u parlamentu, čiji je cilj između ostalog, dodatna zaštita prava žena.

Zahvaljujući izmenama Zakona o izboru narodnih poslanika, u februaru prošle godine, obezbeđeno je učešće 40 odsto žena u parlamentu – tada je kvota zastupljenosti žena na izbornim listama uvećana sa 30 na 40 odsto, preneo je Dačić.

Takođe, naveo je da je Skupština Srbije u maju ove godine, u uslovima borbe protiv pandemije kovida-19, usvojila novi Zakon o rodnoj ravnopravnosti i izmenila postojeći Zakon o zabrani diskriminacije, čija su nova rešenja dodatno osnažila prava žena u različitim oblastima.

Dačić je rekao i da je Srbija pre nekoliko meseci usvojila novu Strategiju za sprečavanje i borbu protiv rodno zasnovanog nasilja prema ženama i nasilja u porodici od 2021. do 2025. godine, što će, kako je istakao, biti jedan od prioriteta u radu Vlade Srbije.

Predsednik srpskog parlamenta se, takođe, zahvalio što je tema sprečavanja diskriminacije žena i devojčica, zbog značaja koji ima, stavljena na dnevni red konferencije Interparlamentarne unije (IPU).

Skup Interparlamentarne unije u Beču

Peta svetska konferencija Interparlmentarne unije (IPU), koja je okupila više od 100 predsednika nacionalnih skupština, održava se u Beču, a u radu učestvuje i predsednik parlamenta Srbije Ivica Dačić.

Konferencija Interparlmentarne unije (IPU) prvi je veliki međunarodni skup u Beču od izbijanja pandemije korona virusa.

Skup u bečkom kongresnom centru “Austria centar” juče je otvorio predsednik austrijskog parlamenta Volfgang Sobotka.

Program IPU predviđa generalnu debatu, a paralelno njoj održaće se pet panela na teme ravnopravnost polova, pandemija korona virusa, klimatske promene, transparentnost i bezbednost parlamenta, kao i globalno upravljanje.

Konferencija IPU održava se pod strogim epidemiološkim merama, pa svi učesnici moraju da se testiraju, te je u te svrhe organizovano testiranje u samom kongresnom centru u kojem se skup održava.

Najpre se svaki učesnik testira antigenskim testom, nakon čega, ako je negativan, dobija zelenu nalepnicu na svojoj akreditaciji i tek od tada može slobodno da se kreće salama u kojima se održavaju sednice.

Takođe svi učesnici prolaze i PCR test, jer antigenski važi svega 24 sata.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More