“Velika čast za Srbiju i prilika da izrazimo zahvalnost”: Vučić i Šib o pripremama za posetu Angele Merkel

FOTO: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ nr
189

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas ambasadora Savezne Republike Nemačke Tomasa Šiba u okviru priprema za posetu kancelarke Angele Merkel i tom prilikom istakao da je njena poseta velika čast za Srbiju i prilika da joj izrazimo zahvalnost za sve što je tokom dugog i uspešnog mandata uradila za Srbiju i region.

Vučić je naglasio da je pokretanjem Berlinskog procesa, na predlog nemačke kancelarke, na Zapadnom Balkanu stvorena drugačija atmosfera i otvorene su nove mogućnosti za saradnju, što region čini mirnijim i stabilnijim, navodi se u saopštenju Službe za saradnju sa medijima.

Ambasador Šib kazao je da je poseta kancelarke Merkel, bez obzira na to što je pred kraj njenog mandata, snažan signal da Srbija i region ostaju visoko na agendi Nemačke.

Dvojica sagovornika razmotrili su teme za razgovor predsednika Vučića i kancelarke Merkel, među kojima je i približavanje Srbije EU, i izrazili zadovoljstvo što su odnosi Srbije i Nemačke na veoma visokom nivou, posebno ekonomska saradnja, kao i to da je broj naših radnika u nemačkim kompanijama u Srbiji premašio 70.000.

Tom prilikom Vučić je istakao da je ekonomska saradnja sa Nemačkom značajno doprinela ekonomskom rastu Srbije.

Prilikom susreta rečeno je i da dve zemlje pripremaju sporazum o strateškoj saradnji u oblasti klimatskih promena i Zelene agende.

Tokom sastanka Vučić je izrazio saučešće povodom smrti Jana Hekera, ambasadora SR Nemačke u NR Kini, koji je, kao spoljnopolitički savetnik nemačke kancelarke, svojim diplomatskim umećem i razumevanjem regiona, ostavio snažan pečat na srpsko-nemačke odnose.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More