Mafija se seli sa Balkana u Austriju: Tamo gde je jaka srpska dijaspora, tamo je i jako srpsko podzemlje

Foto: Policija Beča
484

“Tamo gde je velika srpska dijaspora, tamo je jako i srpsko podzemlje”.

Ovo pravilo važi već pola veka u evropskim zemljama, u kojima radi oko milion srpskih gastarbajtera. Kako je najveća koncentracija srpske dijaspore u Austriji, to je poslednjih godina ova zemlja postala privlačna za srpske delinkvente , kriminalce i mafijaše.

“Od maja do avgusta ove godine na teritoriji cele Austrije je uhapšeno oko 200 državljana Republike Srdbije, koji tajno posluju sa narkoticima” , javio nam je Luka Marković, predsednik Zajednice srpskih klubova u Beču.

Nezvanično taj podatak je mnogo veći, jer mnogi uhapšeni i privredni srpski delinkventi u Austriji ne traže pravnu pomoć od Ambasade R. Srbije i nadležnih srpskih konzulata i konzula.

Uhapšena banda u Beču, među njima i jedan SRBIN, prodali marihuanu u vrednosti od 11 MILIONA EVRA

Polovinom jula Srbin, inače od ranije poznat policiji, sa prijateljem Nemcem, pretukao je kupce, kojima je prodavao drogu. Pretukao kupce kojima je dilovao drogu. Njima je određen pritvor do suđenja, te su poslati u zatvor u Salcburgu. Jedna srpska starleta je otišla iz Srbije u Austriju zbog ljubavi, a zbog trgovine heroinom završila je u tamošnjem zatvoru.

Ova starleta je pred Višim regionalnim sudom u Beču, ranije osuđena na četiri godine zatvora zbog trgovine narkoticima.

“Teodora R. rijaliti učesnica i njen dečko Damir P., pravnosnažno su osuđeni u Beču, zbog prodaje heroina, tako da će starleta naredne četiri godine provesti iza rešetaka”, pisali su bečki mediji o ovom slučaju.

SRPSKA STARLETA I RIJALITI UČESNICA U BEČKOM ZATVORU POSTALA SLUŽAVKA I POŠTAR! Otišla u Austriju zbog ljubavi pa završila na robiji zbog heroina (FOTO)

Srpska narko mafija, koja je trenutno najača na Balkanu, poslednjih godina se seli u Austriju, gde prodaje drogu i Austrijancima i Srbima. U Beču srpski narko-mafijaši se kriju u srpskoj dijaspori, najviše po restoranima i kafićima, ali i u porodicama naših radnih ljudi, koje korste kao jatake.

“Austrijska policija je prošlog meseca u okviru četiri akcije uhapsila 21 osumnjičeno lice i tom prilikom zaplenila oko 29 kilograma kokaina, 9,5 kilograma heroina, oko dva kilograma marihuane, i oko 36,5 kilograma sredstva za proizvodnju narkotika. Uhapšeni su uz to posedovali više pištolja, kao i falsifikovana dokumenta i 360.000 evra u gotovini”, saopštilo je Ministastvo unutrašnjih poslova Austrije sredinom avgusta meseca.

Ova policijaska operacija započela je tajno još u maju mesecu, i trajala je do početka avgusta u dve faze. Istraga je, kako kaže portparol policije Danijel Vurst, bila teška.

“Morali smo da radimo od hapšenja do hapšenja. Deset osumnjičenih je uhapšeno tokom prvog pretresa, a onda su nam oni donijeli nove dokaze. Istragu su pratili sati i sati praćenja. Većina uhapšenih su iz Srbije (18) dok su po jedan uhapšeni iz Crne Gore, Hrvatske i Austrije”.

Istorija srpske mafije u Austriji počinje sredinom osamdesetih godina, kada je u Beču i u Lincu, počela da funkcioniše Jugoslovensko, albansko, hrvatsko-srpska razbojnička grupa ”Pink panter“.

“Spektakularne pljačke UŽIČKOG PINK PANTERA” po NEMAČKOJ, konačno dolijao i to kad je krenuo na LETOVANJE!

Kako kaže detektiv Nikola Lončarević, ova organizovana razbojniučka grupa nastala je udruživanjem kriminalaca iz Jugoslavije, u kojoj su dominirali muslimani i Srbi iz Bosne.

„Oni su improvizovali napade na javne objekte i dok je milicija i policija sanirala eksploziju automobila, oni su pljačkali juvelirnice sa pištoljima. I dok su policijaci jurili teroriste , koji su dizali šahte u vazduh, panteri su srušili zid i opljačkali banku i juvelirnicu“, opisuje kriminalne operacije grupe „Pink panter“ sredinom osamdesetih godina prošlog veka.

Srpska mafija je toliko ojačala u Austriji da je postala problem države. Ministar unutrašnjih poslova Karl Nehammer (ÖVP) i ministarka pravde Alma Zadić (Zeleni) održali su nedavno konferenciju za novinare u prisustvu predstavnika FBI-a o operaciji koja se međunarodno izvodila u okviru ime „Trojanski štit“.
Istraga u Austriji bila je prvenstveno usmerena protiv organizovanog kriminala, koji ima korene u zapadnom Balkanu. Reč je pre svega o međunarodnoj trgovini drogom i oružjem, kao i teškim pratećim zločinima, objasnio je generalni direktor za javnu bezbednost Franz Ruf.

“Posebno se ističe hapšenje čoveka za kojim se u Srbiji traga zbog trostrukog ubistva, a koji se prethodno skrivao u Turskoj i Grčkoj i boravio u Beču samo nekoliko dana. Takođe mu je u prtljagu zaplenjeno 10 kilograma heroina. Bio je jedan od vođa sindikata”, rečeno je tom prilikom.

Bilo je reči o mafijašima iz Srbije i Crne Gore, koji šire poslove sa prodajom kokaina, ali i sa plaćenim ubistvima. A navedeni su i primeri mafijaške organizacije za građu teških građevinskih mašina, koje se u delovima šalju u Srbiju i na Kosmet, kao i o organizovnim krađama gondola sa elektronskim tablama iz skupih automobila, koje se prodaju na buvljacima u Srbiji i Severnoj Makedoniji.

„U Austriji nema mesta za kriminalne organizacije. Ovaj neverovatan udarac protiv kriminalnih mreža je samo početak “, rekao je ministar unutrašnjih poslova Karl Nehammer.

Marko Lopušina

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More