SPEKTAKL NA TAŠMAJDANU! PLASIDO DOMINGO PRED SRPKOM PUBLIKOM (FOTO, VIDEO)

FOTO TANJUG/RADE PRELIC
252

Koncert čuvenog španskog tenora Plasida Dominga održava se večeras na Stadionu Tašmajdan u okviru zatvaranja ovogodišnjeg izdanja Beogradskog letnjeg festivala – BELEF.

FOTO TANJUG/RADE PRELIC

Uz Dominga će ove večeri nastupiti i soprani Marija Jelić i Ana Piroci i mlada saksofonistkinja iz Paraćina Kristina Vasić, a pratiće ih simfonijski orkestar Radio televizije Srbije pod dirigentskom palicom bugarskog maestra Diana Čobanova.

TANJUG/ MIRJANA TODORIC

Nastup je naišao na veliko interesovanje javnosti, a nisu ga propustile ni javne ličnosti poput zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića, ministarke Zorane Mihajlović, mecosoprana Jadranke Jovanović, upravnice Narodnog pozorišta u Beogradu Ivane Vujić Kominac i direktorke Opere Jasmine Trumbetaš Petrović.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by BELEF (@belef_2021)


Koncert čuvenog španskog tenora Plasida Dominga počeo je večeras na Stadionu Tašmajdan u okviru zatvaranja ovogodišnjeg izdanja Beogradskog letnjeg festivala – BELEF.

Uz Dominga će ove večeri nastupiti i soprani Marija Jelić i Ana Piroci i mlada saksofonistkinja iz Paraćina Kristina Vasić, a pratiće ih simfonijski orkestar Radio televizije Srbije pod dirigentskom palicom bugarskog maestra Diana Čobanova.

FOTO TANJUG/RADE PRELIC

Dobitnik najvećih svetskih priznanja, Gremi nagrada, počasnih doktorata i odlikovanja brojnih država, maestro Domingo i dalje ispisuje stranice muzičke istorije u koje spada i preko 150 različitih operskih uloga, što nije pošlo zarukom nijednom drugom operskom pevaču do sada.

FOTO TANJUG/ TEATRO LA SCALA/ FIORENZO NICCOLI

Uz Lučana Pavarotija i Hosea Karerasa, približio je operu široj publici, a fenomen pod nazivom „Tri tenora“ ostavio je najupečatljiviji trag do danas kao planetarna senzacija koja je promenila tok savremene muzike.

Godine 1993, osnovao je opersko takmičenje „Operalija“, koje su osvojili a potom ostvarili velike internacionalne karijere pevači poput Jozefa Kaleje, Hosea Kure, Ervina Šrota, Džojs di Donato, Sonje Jončeve i drugih.


Plasido Domingo je do sada dirigovao u preko 500 opera i koncerata sa nekim od najboljih svetskih orkestara. Poslednjih godina, uglavnom peva baritonske uloge, sa kojima je i započeo svoju bogatu umetničku karijeru.

Pre pola veka, na početku karijere, prvi put je pevao pred beogradskom publikom, a od tada joj se redovno vraća, kako sam kaže, uvek sa posebnom emocijom i velikim zadovoljstvom.

„Poznajem publiku, poznajem muzičare i zaista se radujem druženju s njima u Beogradu”, istakao je za RTS cenjeni pevač i dirigent.

Maestro Domingo je jedinstveni umetnik u istoriji muzike. Njegovu impresivnu karijeru čini 4.000 nastupa i 150 različitih uloga.

Izvor RTS, Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More