Hrabro stoji ispred TALIBANSKE PUŠKE: Fotografija Avganistanke zapalila Internet! (FOTO)

Dramatična fotografija postala viralna na društvenim mrežama!

Foto: Tanjug (AP Photo/Kathy Gannon, File)
176

Dramatična fotografija na kojoj je prikazan talibanski borac koji je uperio pušku u ženu na protestu u Avganistanu, postala je viralna na društvenim mrežama.

Žena na fotografiji nosi samo bocu vode i mirno stoji ispred talibanskog borca. Mogu se videti i mnogi drugi demonstranti koji drže plakate, iza nje, prenosi “Telegraf”.

Nekoliko korisnika društvenih mreža pohvalilo je hrabrost koju je žena pokazala pred direktnom, fizičkom pretnjom. Mnogi su rekli da fotografija obuhvata sukob koji je u toku u Avganistanu, gde su žene i druge rodne manjine u najgorem položaju, u režimu koji ima lošu istoriju kada su u pitanju osnovne ljudske slobode i prava, prenosi Independent.

Izgradivši zid otpora u roku od nekoliko nedelja nakon što su talibani opljačkali državu, Avganistanke su pokrenule snažne proteste u glavnom gradu Kabulu, čak i za vreme kostantnih talibanskih patrola i pokušaja da kontrolišu demonstracije.

Slike iz zemlje razorene sukobima prikazuju stotine žena koje su u utorak izašle na ulice, protestujući zbog navodne umešanosti susedne zemlje Pakistana u unutrašnje administrativne poslove Avganistana.

U nekim zabačenijim delovima grada, talibanski borci ispalili su više metaka u vazduh kako bi prekinuli proteste i uplašili građane koji učestvuju.

Više moći za avganistanske žene

– One su pravi primer miroljubivog aktivizma i traže svoja prava uprkos uperenom oružju – rekao je jedan korisnik na Tviteru.

Drugi korisnik nazvao je talibanskog borca koji je uperio pištolj u ženu “kukavicom” i pohvalio kako talibanske snage nisu zaustavile javno kretanje.

Fotografije sa protesta pokazale su napredak koji je Avganistan postigao u poslednjih 20 godina, rekla je novinarka Malali Bašir.

– Usred hapšenja i talibana koji su ispalili hice upozorenja, avganistanske žene i muškarci stalno su tražili “prava i nezavisnost”. Rekli su da “neće odustati” – dodala je ona na Tviteru.

Nekoliko žena izašlo je na ulice znajući za mogući rizik od fizičkih povreda od talibana, grupe koja nije dozvoljavala ženama da izlaze napolje bez muške pratnje tokom svoje poslednje vladavine.

Na proteste se gleda kao na prvi primer oštrog protivljenja talibanskoj vladavini u Avganistanu, koja je u utorak najavila formiranje svog muškog kabineta, skoro mesec dana nakon što su SAD napustile avganistansko tlo, čime je okončan 20-godišnji rat u regionu.

Za sada nema izveštaja o povređenima na protestima. Potpuno muški kabinet militantnih boraca izazvao je u sredu dodatne proteste u zemlji.

U svojoj prethodnoj vladavini, veoma religiozni talibani zabranjivali su devojkama i ženama da pohađaju školu i rade. Pripadnici talibana bi bičevali one koji krše pravila, a dogodila su se i mnoga javna pogubljenja.

Ubrzo nakon što su silom zauzeli Kabul, potparol talibana rekao je da bi žene trebalo da ostanu u zatvorenom prostoru, jer mnogi talibanski borci još uvek nisu dovoljno “obučeni” da im ne naškode.

Izvor Telegraf
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More